Historie

1856: Neanderthalmanden var smartere, end vi troede

I 1856 fandt man resterne af noget, der lignede et menneske i en hule i en dal 12 kilometer fra Düsseldorf i Tyskland

Dalen var i forvejen opkaldt efter en tysk præst, Joachim Neander, og det menneskelignende væsen fik navnet Neanderthalel, hvor 'thal' er det tyske ord for dal. Neanders navn betød såmænd Ny Mand, så skellettet blev 'den nye mand i dalen'. Og siden da var intet mere det samme.Discovery Channel Video provided by Discovery Channel


Den nye mand havde længere arme end vi, han var til gengæld noget lavere og så var han fladpandet. Det sidste har medført at mange har ment han var dum, men det er måske ikke tilfældet. Under alle omstændigheder har denne forfader for det nuværende menneske, Homo Sapiens, 60 procent af det arvemateriale vi også render rundt med.

I 1871 skriver Charles Darwin sin banebrydende bog, arternes oprindelse, hvor han netop argumenterer for, at mennesket har udviklet sig gennem flere stadier. Fundet i Tyskland kunne man dog ikke blive enige om dengang. Flere mente der var tale om et nutidsmenneske, der havde haft flere kraniebrud og en svær sygdom, der havde deformeret ham.

Bomstærk
Men i de følgende årtier dukkede endnu flere fossiler af samme type op, og langsomt bøjede videnskaben sig for, at man havde håndgribelige beviser for, at mennesket havde haft mere primitive forfædre for titusinder af år siden. Men var Neanderthaleren så dum? Vi ved det ikke, men russiske videnskabsmænd er via 3d scanninger af kranier fra neandertalere nået frem til, at hans hjerne faktisk var større end vores. Og at den sågar blev ved med at vokse livet igennem.
Han var også meget stærkere end os, især hænder og arme var kraftfulde. Og så har man fundet enkelte spor af kogte grønsager i neandertaleres tænder, hvilket kunne betyde, at de ikke kun var simple jægere.
Måske var de klogere end vi?

kommentarer
Vis kommentarer
Historie