79: Pompeji ødelægges af vulkanudbrud

Vulkanen Vesuvs udbrud i 79 er det mest dramtatiske vulkanudbrud nogensine. Ironisk, havde indbyggerne i Pompeji netop fejret ildguden Vulcanus

Vulkanen Vesuv gik i udbrud d. 24. august ved middagstid. Set på afstand lignede udbruddet et stort træ af røg, som bredte sig opad mod himlen.

Det skulle blive et af de mest dramatiske og kendte vulkanudbrud i historien, med adskillige af den romerske by Pompejis indbyggere bevaret for eftertiden som askeindkapslede ofre.

Ildgud
Dagen forinden havde indbyggerne omkring Vesuv faktisk fejret deres årlige fest for ildguden Vulcanus. Ildguden havde angiveligt sin smedje i bjerget og nu, morgenen efter, var der tydeligvis gang i arbejdet dernede.
Forfatteren Plinius den Yngre var øjenvidne til det hele. Han så til fra sin hjemby Misenum længere mod vest, og i sine breve til Tacitus beskrev han udbruddet meget grundigt. Han skrev om brølende masser, udspyet fra Vesuvs indre, der samlede sig som en uhyre sky, og blev skudt højt i vejret fra bjergets top.

30 kilometer op
Man har beregnet, at Vesuv blæste mindst ti milliarder kubikmeter pimpsten, aske og lava ud. Materialet blev skudt op til 30 kilometer op i atmosfæren. Heftige jordskælv rystede omkringliggende byer under udbruddet, og mange bygninger styrtede sammen.

Mange indbyggere i Pompeji nåede at flygte, men en del gemte sig i deres huse med deres smykker og andre værdigenstande, mens de ventede på, det gik over. Da udbruddet efter knap to dage endeligt var forbi, var byen begravet under et 4-5 meter tykt pimpstens- og askelag. Det vulkanske tæppe dannede en slags cementkapsel om de døde indbyggere, således frosset i dødsøjeblikket. Man har fundet 2.000 døde i Pompeji efter vulkanudbruddet, hvad der regnes som en tiendedel af befolkningen i byen. Romerne var chokerede. Ikke desto mindre gik foretagsomme sjæle i gang med at grave gange gennem den begravede by, for at finde smykker og penge ved ligene.

Gravrøvere
Da de officielle udgravninger begyndte i 1748 ved byens teater, fandt man også gravrøvernes mange gange gennem området. Fra 1763 blev Isis-templet og amfiteatret gravet fri. I 1812-13 afdækkede man Pompejis forum og omkring 1820 badene. I 1860 overtog arkæologen Giuseppe Fiorelli ansvaret for udgravningerne, og han begyndte blandt andet at tage gipsafstøbninger af de omkomne.
Udgravningsområderne er optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen