165 millioner f.v.t.: Dinosaurerne smadret af asteroide

For 165 millioner år siden regerede giganternes race: dinosaurerne. 100 millioner år senere var de så godt som væk fra jordens overflade

Asteroiden var meget stor. Og selvom det kan være vanskeligt at forestille sig, at en enkelt asteroide kan lave så store ulykker, så har fundet af et underjordisk krater på 180 kilometer i diameter givet et ganske godt billede af hvor stor den var.Discovery ChannelVideo provided by Discovery Channel


Krateret ligger Yucatan Peninsula i Mexico og blev opdaget i 1990. Ud fra størrelsen af krateret har man kunnet beregne hvor stor en asteroide, der var tale om: Den var 10,5 kilometer bred og vejede ikke mindre end 100 milliarder ton! Og så fløj den hurtigt - den ramte jorden med 69.000 km/t - det giver mere sprængkraft end samtlige atomvåben på hele jorden og er 1000 milliarder gange kraftigere end den bombe, der blev kastet over Hiroshima under anden verdenskrig.

Solen formørket
Det var en eksplosion med konsekvenser. De dinosaurer, der ikke døde øjeblikkeligt blev ramt af en verdensomspændende støvsky, der endte med at lukke solen ude i flere måneder eller måske endda i flere år.
Det førte først til en kraftig forhøjelse af temperaturen på overfladen og siden til en voldsom nedkøling. Al plantevækst døde. Og det gjorde alle de dyr, der levede af planterne også. Og bagefter de dyr, der levede af dem. Og så var der ikke dyr, der var større end hunde tilbage. Dinosaurenes regeringstid på jorden var forbi. Med den forsvandt dyr som Argentinosaurus, der var 36 meter lang og kan have vejet op til 100 ton. Den planteædende dinosaurus var så stor, at ingen kunne angribe den, og skulle nogen forsøge slog den fra sig med halen.
Men der er faktisk stadig noget dinosaurus tilbage og vi ser dem hver eneste dag: Forfædrene til vore fugle, selv den mindste gråspurv, er nemlig en flyvende dinosaurus, der på en eller anden måde overlevede meteoritnedslaget.
Verdens ældste fugl er således 147 millioner år gammel. Archaeopteryx, hed den, og den er nært beslægtet med nutidens fugle.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen