År 0: Universet er født: Kæmpe eksplosion skaber alt af ingenting

Det hele startede som ingenting. Der var hverken tid eller lys, blot et lille punkt. Da punktet eksploderede, begyndte det hele at udvide sig. Og det har det gjort lige siden


Grafik : Wikipedia Commons

Herover kan du se en model af det, vi idag kalder for The Big Bang – det store brag. Det starter i bunden af trekanten og så udvider det sig. T står for tid og X og Y viser udstrækningen af universet.


Discovery ChannelVideo provided by Discovery Channel


Ingen har naturligvis set det ske, men man kan måle og regne sig frem til at det skete for 13,7 milliarder år siden. Og før det skete var der noget, der var meget hårdt sammenpresset og meget, meget varmt. Så kommer eksplosionen og med den skabes galakserne og planeterne og ikke mindst: Lyset.

I dag kalder vi det for The Big Bang – det store brag, det, man i dag kan regne sig til skete for 13,7 milliarder år siden. Før det det store brag var der kun punktet, der måske var meget hårdt sammenpresset og uendeligt varmt. Så kommer eksplosionen og med den skabes galakserne og planeterne og ikke mindst: lyset.
Og det går hurtigt. Hvis vi forestiller os, at universet før big bang var på størrelse med en appelsin, går der kun 100 sekunder før noget på størrelse med vores solsystem er i spil.

Men hvad så før?
Vi ved altså sådan cirka, hvornår universet, som vi kender det i dag, blev skabt. Vi ved også, at det stadig udvider sig og dermed langsomt bliver koldere samtidig med det bliver større. Men der er desværre også en hel del ting vi ikke ved. Vi ved ikke hvad der var FØR Big Bang. Og vi aner ikke, om der er nogen der har skabt det, der var. Det var nemlig ikke kun universet, der opstod dengang: Selve tiden opstod der. Og derfor giver det ikke mening at spørge om, hvad der var før Big Bang. Der fandtes simpelthen ikke tid. Den eksisterede ikke før big bang.

Flydende quarker
Universet består af quarker. Det er de partikler, som resten af alt det, vi kender og kan røre ved består af. Vi tror, at før Big Bang var alt presset sammen og uendeligt varmt og at quarkerne flød frit. Da det hele så eksploderer, så køler det ned, og de elementarpartikler, vi kender i dag, bliver dannet. Partiklerne går sammen og danner grundstoffer som brint og helium. Det er de stoffer, der er mest af i hele universet. Resten dannes i stjerner senere hen. Og pludselig er vi her.

Og kan tænke over hvorfor og hvordan.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen