1957: Russerne kommer

Færden i rummet har altid været et kapløb mellem USA og Rusland. I 1957 vandt Rusland, da Sputnik blev den første satellit i rummet

Den 4. oktober 1957 var der kun ét ord på hele verdens læber: Sputnik. En kugleformet satellit på 83,6 kilo blev opsendt fra Tyuratami i det nuværende Kasakhstan og satte verden på den anden ende. Det kommunistiske Sovjetunionen (USSR) havde startet rumkapløbet.

USAs første rapport om sputnik (video: YouTube)

Sputnik havde ganske vist et videnskabeligt formål, nemlig at bestemme tætheden i de øverste lag af jordens atmosfære, men dens vigtigste mission var at vise, at Sovjetunionen, som de første, kunne sende en satellit i omløb om jorden.

Bekymret for krig
I den vestlige verden steg bekymringen. Hvis Sovjetunionen besad raketter, der kunne få Sputnik i omløb om jorden, så kunne de samme raketter bruges til at sende kernevåben mod den Vesteuropa og USA. Derfor blev opsendelsen startskuddet til mere end 30 års storpolitisk kapløb, hvor USA og USSR konstant udfordrede hinanden på teknologiske fremskridt indenfor rumfart.

29.000 km/t
Satellitten opnåede en hastighed på 29.000 km/t og udsendte løbende forskellige radiosignaler. De blev opfanget af videnskabsmænd og radioamatører over hele verden. Transmissionen varede i 22 dage, indtil satellittens batterier var brugt op.
Den 4. januar 1958 havde den rejst ca. 60 millioner kilometer i rotation omkring jorden, inden den faldt tilbage i atmosfæren og brændte op.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie