1929: Enden for Wall Street

Tirsdag den 24. oktober 1929 blev starten på en verdensomspændende økonomisk nedtur. Velkommen til Sorte tirsdag

Den 24. oktober 1929 var en tirsdag. I verdenshistorien har den fået et grumt tilnavn: Sorte tirsdag. Det var dagen, hvor det store økonomiske krak begyndte på Wall Street i USA. Det skulle vise sig at blive en ustyrlig, verdensomspændende recession, siden kaldt Den Store Depression - Den skulle komme til at vare i adskillige år, og USA kom sig ikke rigtig over den før efter 1940.

Minder fra 'Den store Depression (Video: YouTube)

1920’erne havde været en lang økonomisk fest. ’De brølende tyvere’ blev årtiet kaldt, og det virkede ikke som om, noget kunne gå galt. Markedet gik kun én vej, og det var opad. Aktieindekset Dow Jones havde femdoblet sin værdi, og selv økonomerne var optimister:
– Aktiepriserne har tilsyneladende nået et permanent højt niveau, udtalte økonomen Irving Fisher i september 1929. Han tog grueligt fejl.

11 procent fald
Den 24. oktober faldt markedet 11 procent i værdi. De store banker forsøgte at holde det oppe ved at opkøbe store mængder aktier i sikre solide firmaer, de såkaldte Blue Chip firmaer, hvilket også hjalp et kort stykke tid.
Mandagen efter faldt markedet igen, denne gang 13 procent. Tirsdag yderligere 12. Økonomien brød sammen i samtlige stater i USA. Ved slutningen af oktober var faldet på i alt 30 procent. November bød på yderligere 50 procent fald, og kurserne fandt først et lavpunkt den 22. juli 1932 efter tre år med konstante fald.

Lånefælden?
Hvad der gik galt diskuteres endnu. I løbet af de brølende tyvere havde stadig flere mennesker investeret i aktier, hvilket ofte skete for lånte penge. I august 1929 kunne man hos bankerne låne op til to tredjedele af det beløb, man ville købe aktier for uden at stille nogen sikkerhed. Der var over 8,5 milliarder dollar ude som lån, hvilket var flere penge, end der fandtes i kontanter i hele USA!

Handel faldt 50 procent
Den Store Depression fik konsekvenser for hele verden. Den internationale handel faldt med over 50 procent. Til dels fordi USA hævede tolden på importvarer drastisk i 1930. Arbejdsløsheden i USA nåede op over 25 procent, og i andre påvirkede lande var over en tredjedel arbejdsløse.
Netop som man troede, det ikke kunne blive meget værre, faldt kornpriserne med 60 procent.
Mange økonomer er enige om, at depressionen ironisk nok først drev over, netop som 2. verdenskrig fik sin begyndelse.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie