Historie

1849: Guldfeber skabte Californien

Det startede som et savværk-byggeri. Men den 24. januar 1848 fandt James W. Marshall guld ved Sutter's Mill i Coloma, Californien

Snart kom der folk fra nabostaten Oregon, fra Hawaii og Sydamerika væltende til staten i det håb at kunne opnå hurtig rigdom. Over 300.000 mennesker ankom til Californien i løbet af et enkelt år. De blev kendt som 'Forty-Niners', dem fra 1849, og over halvdelen havde taget rejsen over havet til Amerika. Men det var ikke så nemt at blive rig, som mange troede.

Der blev gravet guld - og det gik stærkt (video: YouTube)

De mange nye amerikanere fra Sydamerika, Europa, Australien og Kina skulle ind på et benhårdt marked, der blev sværere og sværere at begå sig på. Til at begynde med, var der så meget guld, at det stort set kunne samles op fra jorden. Senere kunne det findes i floderne, hvor man kunne si guldet frem fra sand og sten i bunden. Men snart krævede guldfeberen mere og mere dyrt udstyr, og regulære guldfirmaer skød op og ansatte folk. Meget få blev meget rige. De fleste vendte hjem igen med endnu mindre, end de havde haft med.

Indianerne tabte
Men der var andre virkninger af guldfeberen. En by som San Fransisco voksede fra omkring 200 indbyggere i 1846 til 36000 i 1852. Der blev bygget over hele Californien, der samtidig fik en ny forfatning, en guvernør og ret til at blive egen stat i 1850. Og der kom jernbaner og telegrafer. Men mens staten Californien blomstrede, var der andre, der betalte prisen: Indianerne.
De blev simpelthen skubbet ud af området, når der skulle graves guld, og hvis skubben ikke var nok, var der våben: 100.000 indianere døde efter at være blevet fordrevet fra deres områder, og 4500 blev simpelthen skudt på stedet.

Ruineret og fortabt
James W. Marshall, manden der startede det hele, gav sit hold på savmøllen lov til at søge efter guld fuld tid. Det guld, de fandt, var af høj kvalitet, 23 karat, men for Marshall var det ikke nogen lykke. Alle de mænd, der blev ansat til at skulle arbejde på savmøllen stak af for at søge guld og kort efter tvang nyankomne, aggressive guldgravere ham simpelthen væk fra hans egen grund. Marshall startede i stedet en vingård og blev senere partner i en guldmine, men disse projekter fejlede også. Minen var tom og Marshall ruineret.
I 1872 fik han en pension på 2 år af Californien for sin rolle i udviklingen af staten, han fik to år mere i i 1874 og 1876, men i 1878 var det slut med barmhjertigheden.
Han endte ensom og fattig i en lille hytte og døde den 10. august 1885.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie