1577: Drake sejler jorden rundt

Sir Francis Drake begav sig ud på en jordomrejse som opdagelsesrejsende for England. Men han blev mest kendt som pirat

I 1577 satte flagskibet Pelican, ført af Sir Francis Drake, ud på en jordomrejse, der skulle vise sig at vare to år. Undervejs havde han til formål at genere spaniernes interesser, samt at finde den vestlige indsejling til den sagnomspundne nordvestpassage. På den tid var der jævnligt konflikter mellem de store søfartsnationer England, Frankrig, Spanien og Holland. Derfor var det vigtigt at sikre sig nyt land og sikre skibsruterne mellem kolonierne og den gamle verden.

Engang var en jordomsejling med livet som indsats - i dag er det en sport (video: YouTube)

Sir Francis Drake var engelsk viceadmiral, opdagelsesrejsende, politiker, ingeniør og sørøver for England. Pelican, som Drakes skib hed, skiftede faktisk navn undervejs, og derfor er nu mest kendt som 'The Golden Hinde'. Han sejlede med fem andre skibe for først at udforske Magellanstrædet.

Angreb
Drake angreb mange spanske havne på vej op langs den sydamerikanske stillehavskyst. Det ultimative mål var Nordvestpassagen, som var en ikke kortlagt sejlrende nord om Amerika. Engelsk kontrol med den passage ville betyde store fordele for flådeaktiviteten i Stillehavet. Et sted langs kysten tog Francis Drake et område i besiddelse på vegne af den engelske krone. Han døbte det 'Nova Albion'. Derfra gik turen videre på tværs af Stillehavet til Indonesien, hvor skibene blev repareret, inden de vendte hjem til England via Sierra Leone i Afrika. Jordomsejlingen og diverse bytte blev belønnet af Dronning Elizabeth I, der slog Drake til ridder.

Sørøver
I 1573 udførte Francis Drake en af sine største sørøverbedrifter, da hans besætning kaprede en kæmpestor spansk muldyrstransport i Panama. Der var så meget guld og sølv, at gruppen var nødt til at begrave skattene i løbet af flugten, da spanske styrker var lige i hælene på dem. Senere vendte Drake og hans mænd tilbage med deres skib og hentede byttet. Da Drake nåede tilbage til England seks måneder senere, var der kun 30 overlevende sømænd, men de var alle hovedrige efter kapringen.

Francis Drakes røvertogt i Panama nævnes som kilde til myten om, at pirater i gamle dage begravede deres sørøverskatte i sandet. Det var ellers ikke normal praksis!

kommentarer
Vis kommentarer
Historie