Historie

1348: Den sorte død – pest over Europa

Pesten var tæt på at udrydde Europa. Med feber og blodigt opkast døde folk inden for få dage

Pesten ankom i skib til Sicilien fra Krim-halvøen i Ukraine i 1347. Derfra spredte den sig hastigt til resten af Europa. I løbet af tre år havde 'den sorte død' dræbt næsten halvdelen af Europas befolkning.

'Historyteachers' har moret sig med at lave en musikvideo ud af...pest (video:YouTube)

Den pavelige livlæge Guy de Chauliac beskrev pestens symptomer i 1348. Han observerede to former. En med "stadig feber og blodigt opspyt, og de [patienterne] døde inden for tre dage". Om den anden skrev han: "Stadig feber og bylder og karbunkler udvendig, navnlig i armhulerne og lysken, og de døde inden for fem dage."

Selve smitten kom dog et andet sted fra, nemlig Kina.

Smitte mod vest
I 1331 brød pesten ud i Hubei-provinsen i Kina. Over de næste tyve år spredte den sig til hele Kina og medførte over 20 millioner døde. Kamelkaravanerne langs Silkevejen bragte smitten mod vest.

I 1346 var pesten således nået frem til den mongolske hær, der belejrede den genovesiske havneby Kaffa på Krim. Pesten hærgede blandt de mongolske tropper, som med katapulter sendte de besmittede lig ind over murene til Kaffa for at svække byens forsvar. Beboerne i Kaffa blev syge, og handelsfolk fra Genova flygtede mod hjemlandet. Da de sejlede ind i Messinas havn i oktober 1347, tog de uforvarende smitten med til Sydeuropa.

Til Danmark fra England
Ifølge myten kom pesten til Danmark via et norsk skib fra England, der strandede i Nordjylland. Alle ombord var døde. Man anslår, at halvdelen af Danmarks befolkning døde af sygdommen. Efter epidemien var ovre, gik der 200 år før Europas befolkningstal var oppe på samme niveau igen.

Datidens forklaringer på sygdommen handlede enten om, at det var Guds straf til menneskene for at synde, eller at onde, djævelske mennesker havde forgiftet vandet. Det gik hårdt ud over de jødiske minoriteter, der blev forfulgt over hele Europa. I Strasbourg blev 2000 jøder myrdet af en folkemængde den 14. februar 1349.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie