1219: Dannebrog - flaget der faldt ned fra himlen

Det hvide kors på den røde baggrund. Dannebrog er verdens ældste nationalflag. Det faldt fra himlen og hjalp Kong Valdemar 2. til sejr

Når vi 15. juni fejrer valdemarsdag i Danmark, er det på grund af myten om Dannebrog, der faldt ned fra himlen.

Dannebrog som digital rendering (video: YouTube)

Dannebrog, det rød-hvide flag, er verdens ældste nationalflag, som stadig er i brug. Korsmønstret på vores danske flag blev efterfølgende overtaget af de andre nordiske lande: Sverige, Norge, Finland, Island, samt øgrupperne Åland og Færøerne.

Fra himlen
Ifølge legenden faldt Dannebrog ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse (i dag byen Tallinn i Estland) den 15. juni 1219. Det var Kong Valdemar 2. og biskop Anders Sunesen, der under et slag i et korstog mod øst stod i en tilsyneladende håbløs situation. Nederlaget syntes uundgåeligt. Den ældste kilde skriver om det, at mens danskerne kæmpede og 'ydmygt påkaldte Guds hjælp, da opnåede de den nåde, at de straks modtog et flag, som faldt ned fra himlen, tegnet med et hvidt kors på en ulden dug'. Angiveligt skulle der også have været en himmelsk stemme, der fortalte at danskerne med løftet fane ville sejre under dette tegn. Danskerne vandt rigtig nok slaget, men den sande historie om flaget er svær at bestemme, da skrevne beretninger om begivenhederne først blev nedfældet over 300 år senere. En sandsynlig teori er, at tyske korsfarere af den såkaldte Johanitter-orden deltog i slaget med en særlig dragt, som lignede det danske flag.

Medtaget flag
Under krigen i Ditmarsken i 1500 var det originale Dannebrogsflag fra 1219 efter sigende med. Dette flag blev erobret af ditmarskerne og først generobret i 1559, i meget medtaget tilstand. Det blev hængt op i Slesvigs katedral, hvor det endeligt gik til grunde engang i 1660'erne.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen