Historie

323 f.Kr.: Alexander den Store – død af druk eller gift?

Alexander den Store var en af verdens største krigsherrer og konge af Makedonien. Han blev kun 32 og døde, måske, af druk

Alexander den Store blev af sin mor og mange undersåtter regnet for en halvgud. Han var modig, intelligent, dristig og grusom. Han havde legendariske lederevner og underlagde sig store dele af verden på meget kort tid.

Alexander den Store ramte Hollywood - se trailer her (video: YouTube)

Allerede fra Alexander var 16 år afløste han af og til sin far, Kong Filip, som statsleder og var således vant til at styre et land i en meget ung alder. Da Kong Filip døde, kom en 20-årig Alexander til magten efter at have henrettet sin rival til tronen, fætteren Amyntas.

Knuser oprør
Inden for de første 15 måneder af sin regeringstid knuste Alexander den Store flere oprør og marcherede ind i adskillige græske byer, hvor han forlangte underkastelse. I år 334 f.Kr. drog han mod Asien med 38.000 mænd, hvor han indtog store dele af Mellemøsten. Efter at have underlagt sig Persien, nåede Alexander helt ind i Nordindien, før han standsede sin fremmarch.

Hans rige omfattede altså de nuværende lande Grækenland, Egypten, Syrien, Libanon, Israel, Jordan, Tyrkiet, Irak, Iran, Afghanistan og Pakistan. Alexander var enehersker over alle disse områder og kulturer.

Død af druk?
En eftermiddag d. 10. eller 11. juni 323 f.Kr. døde Alexander den Store i Babylon af en mystisk sygdom. Han var kun en måned fra sin 33 års fødselsdag og forskerne har i dag mange teorier om, hvad han døde af. Blev han forgiftet, eller var det et tilbagefald af den malaria han fik ti år tidligere? En tredje mulighed er, at Alexander blev offer for en fest, eller nærmere bestemt akut pancreatitis, bugspytkirtelbetændelse, fordi han havde drukket for meget på alt for kort tid. Hans symptomer passer på denne sygdom.

Efter Alexanders død brød det store rige hurtigt sammen på grund af stridigheder mellem forskellige makedonske generaler, der alle ville være hans arvtagere.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie