Historie

776 f.v.t.: De olympiske lege opstår

Herkules blev den første olympiske vinder efter at have tævet sine brøde i løb

Når vi i dag taler om de olympiske lege, kommer navnet fra en by: Olympia

Trailer for den officielle film om OL 2012 (video: YouTube)

I Olympia på Grækenlands vestkyst står der en statue for den græske gud Zeus. Det var ham, man afholdt de første Olympiske Lege til ære for. Her dystede grækerne i løb, brydning og diskoskast. Atleterne dystede helt afklædte, og kun frie mænd måtte deltage og kigge på.

Zeus vs. Kronos
Legenden lyder, at legene blev indstiftet af selveste Zeus for at fejre hans sejr over titanen Kronos. Under denne begivenhed vandt halvguden Herkules over sine brødre i løb og blev kronet med en olivenkrans. Ifølge legenden brugte Herkules som den første betegnelsen ”olympisk”, og han indførte det faste fireårsinterval mellem legene.

Legene var populære og folk kom til langvejs fra. Det var så stor en begivenhed, at igangværende krige blev kaldt til våbenhvile, mens legene stod på.

Løbebane
Omkring år 500 f.Kr. fik Olympia et stadion, hvor der var en løbebane. Senere kom en travbane til hestevæddeløb.

Da romerne kom til, aftog legenes betydning gradvist. Kejser Theodosius 1. den Store brød sig ikke om legene og forbød dem som hedenske fester i år 393.

Legene blev først genoptaget mange år senere i lokale sammenhænge andre steder i verden. I 1612 opstod Cotswold Olimpick Games i England til ære for antikkens lege. Franskmændene afholdt lignende lege i kølvandet på den franske revolution. Mange år senere, i 1894, var det franskmanden Pierre de Coubertin, som fik oprettet en egentlig international olympisk komité, der dannede grundlaget for de store moderne lege, vi kender i dag.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie