2500 f.Kr.: Den behårede kæmpeelefant uddør

Mamutten kom vidt omkring i sin levetid. Knogler er fundet i både Asien og Amerika. Men det vides ikke med sikkerhed, hvorfor kæmpedyret døde

De mindede en del om elefanter. Men de var fire meter høje og vejede op til 12 ton.

Der blev fundet mammut-rester i Rusland (video: YouTube/AlJazeeraEnglish)

Mammutten levede i sin tid i Nordeuropa, Asien og Amerika. Der er fundet masser af deres knogler rundt omkring, også i Danmark. I Beresovka i Sibirien gravede man i 1900 en hel dybfrossen mammut ud af permafrossen jord. I år 1200 gravede oldtidens folk også mammutter op. De så dem som overnaturlige væsener, en slags trolde, der levede under jorden og døde, når de kom op til jordoverfladen.

De lignede meget nutidens elefanter, men var kendetegnet ved deres uldne pels.

Har vi spist dem?
Det diskuteres stadig, hvorfor de uddøde. Mennesket har jaget og spist dem, siden vi rejste os op. Gennem mange år mente man derfor, at de derfor blev udryddet af os gennem jagt. I dag mener man, at de forsvandt, da istiden endte, og en ny klimaperiode begyndte. På den anden side har der været mange klimaforandringer i mammuttens levetid, perioder med meget varme eller kulde.

Måske blev de ramt af sygdom. Måske var det en kombination af alle mulighederne.

Genskabes
Det kan endda være, at vi får dem at se igen. I 2012 fandt en gruppe russiske videnskabsmænd en meget velbevaret mammut i Sibirien. Flere af dens celler i hår og benmarv var intakte, så i teorien kan den igen opstå her på jorden ved hjælp af såkaldt kloning. Hvis nogen altså tør!

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen