Historie

3500 f.v.t: Så kan vi skrive postkort

Takket være sumererne kan vi i dag kommunikere på skrift. Det hele startede i oldtidens Irak

I dag virker det indlysende, at vi kan læse og skrive, men skriftsproget har en lang historie bag sig. Den begynder i oldtidens Irak, Mesopotamien, hos et folk kaldet sumererne.

Sådan skærer man bogstaver i sten (video: YouTube)

Alle skriftsprog i verden har gennemgået tre udviklingsfaser: I den første er det blot billeder, der ligner det, de skal betyde. I anden fase er der tale om symboler, der kan tolkes i retning af betydningen, og i tredje fase får de enkelte tegn betydning for forskellige, tilknyttede lyde.

Kileskrift
Da sumererne indtog Mesopotamien, det nuværende Irak, opfandt de også kileskriften. Et skriftsprog, der har gennemgået netop disse tre faser i sin udvikling. De ældste eksempler på skriften er fra byen Uruk. Kileskriften er blevet fundet helt ovre ved middelhavsområdet, hvilket viser, at der har været en guldalder for litteratur og videnskab, hvor ting blev skrevet ned.

I nyere tid udgravede man det gamle assyriske Ashurbanipal-bibliotek, som indeholdt mange tusinde lertavler med smuk kileskrift på. Der var detaljerede beskrivelser af assyriske kongers krigstogter, og der blev også fundet supplementer til Bibelens fortællinger.

Det nyeste kileskriftsfund stammer fra 75 år e.Kr. Skriftsproget begyndte dog at uddø længe før, nemlig i begyndelsen af 5. århundrede f.Kr.

kommentarer
Vis kommentarer
Historie