29: Jesus korsfæstes – og genopstår?

Romerne dømte Jesus til døden for gudsbespottelse - men graven var tom tre dage senere

Jesus Kristus fik en usædvanlig hård, smertefuld, ydmygende og langtrukken død.

Den virkelige Jesus? (video: National Geographic)

Korsfæstelse var en grum og brutal måde at henrette mennesker på. Så barsk, at digteren Cicero i 'Pro Rabirio' mente, det var upassende overhovedet at nævne ordet "kors" i dannet samtale, og at ingen romere burde være i nærheden af en korsfæstelse, når den fandt sted.

Besat

Jesus Kristus blev arresteret af datidens besættelsesmagt i Judæa, romerne. De førte ham til de jødiske ypperstepræster, der dømte ham til døden for gudsbespottelse. På grund af besættelsen havde jøderne ikke selv ret til at idømme dødstraf. Den blev tildelt Jesus af den romerske præfekt (embedsmand) Pontius Pilatus, der angiveligt ikke anså ham for skyldig, men lod sig presse af folkemængden. Kristus blev dømt til korsfæstelse på Golgata-højen uden for bymuren i Jerusalem.

Sømmet fast
Under en korsfæstelse blev den dømte afklædt og derefter ført til retterstedet, hvor han først blev pisket. Dernæst blev armene fastbundet eller hænderne sømmet fast til en tværstang, som blev løftet op og fastgjort til en lodret pæl, så den dømtes fødder ikke kunne nå jorden.

Iltmangel
Undersøgelser viser, at en korsfæstet ofte dør af iltmangel, når armene bliver trukket ud til siden og opad, og der ikke er støtte til fødderne. Brystkassen trykkes ind og lungerne kan ikke arbejde. Kroppen kan således ikke udskille kulilte, og der vil snart indtræde bevidstløshed og død. Det afhænger dog af armenes vinkel til kroppen, og i mange tilfælde døde de korsfæstede i stedet af chok, smerte og blodtab.

Knuste ben
Romerne plejede også at knuse de dømtes ben, så de hurtigere sank sammen og derfor døde på kortere tid. Jesus Kristus fik ikke knust benene, og har derfor hængt længere end normalt på korset. Historien om, at han fik en svamp med eddike mod tørst, kan meget vel have været en ekstra forhånelse. En svamp med eddike var det, romerne tørrede sig med i stedet for toiletpapir. Evangelisterne nævner ikke, at Kristus var nøgen på korset, men en henvisning i Lukasevangeliet omtaler soldater, der trak lod om hans tøj. Måske en diskret antydning af, at end ikke Jesus blev sparet den ydmygelse.

Spist af fugle
De korsfæstede blev sjældent begravet. De fleste blev smidt i en bunke og ædt af rovfugle. Kristus blev lagt i en grav tilhørende Josef fra Arimatæa, og en stor sten blev væltet for graven. Ifølge disciplen Matthæus var graven tom, og stenen væltet væk tre dage efter; Jesus Kristus var genopstået fra de døde.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen