1492: Columbus opdager Amerika

Vejen til det vestlige Indien viste sig at være vejen til Amerika. Columbus ramte Amerika i1492

Christoffer Columbus var en opdagelsesrejsende, der rejste ud og fandt Amerika i 1492. Han troede, han havde ramt det vestlige Indien, men det skulle vise sig at være øgruppen Bahamas ud for Amerikas østkyst.

Columbus' historie som tegnefilm - (video: YouTube)

Selvom det er Columbus alle tænker på i forbindelse med opdagelsen af Amerika, er landet opkaldt efter den italienske opdagelsesrejsende Amerigo Vespucci. Navnet blev første gang brugt om kontinentet i 1507 på et kort udført af tyskeren Martin Waldseemüller. De europæiske kolonimagter kaldte desuden Amerika for Mundus Novus, 'Den Nye Verden'.

Nordboere kom først
Man ved nu med stor sikkerhed, at der havde været andre europæere i Amerika langt tidligere: Nordboerne. Omkring år 1000 kom vikingen Leif den Lykkelige til det, der i sagaerne kaldes Vinland. Han etablerede en kortvarig bosættelse i det nuværende Newfoundland, men nordboerne opretholdt altså ikke nogen varig kolonisering i Amerika.

Flere hundrede år senere sejlede Columbus ud for den katolske konge af Spanien og gennemførte i alt fire rejser over Atlanterhavet. Disse rejser var i høj grad med til at starte den efterfølgende kolonisering af Amerika fra Europa. Columbus insisterede til sin død på, at landet han havde fundet i virkeligheden var en del af Asien. Derfor blev Amerika opkaldt efter Amerigo Vespucci og ikke Columbus.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen