Sport

25.000 f.v.t.: På med pilen

Bueskydning menes at være historiens ældste egentlige idrætsgren
De fleste mennesker på kloden har på et eller andet tidspunkt i deres liv dyrket sport. Endnu flere overværer det i fjernsynet. Men det er stadig en gåde, hvor og hvornår mennesket begyndte at konkurrere mod hinanden.
Gåden har historikere verden over arbejdet på at løse i mange år. Historieforskere mener at vide, at idræt i antikkens dage blev opfundet for at udfylde de få timer i døgnet, hvor datidens mennesker ikke havde travlt med at jage, spise eller sove. Det første håndgribelige bevis på, at mennesket brugte bueskydning til fritidsfornøjelse og dermed en slags idræt i stedet for udelukkende at være en del af jagten på føde, stammer fra 'civilisationens vugge’, oldtidens Egypten. Fra forhistoriske hulemalerier ved de samme forskere imidlertid, at mennesket har brugt bue og pil mange årtusinder før egypterne, så det antages, at bueskydning har været en del af det egentlige idrætsliv længe før.

Idræt i hulemalerier og inskriptioner
Bueskydningskonkurrencer blev formentlig brugt som tidsfordriv samtidig med at de medvirkede til at træne skytternes jagtegenskaber. Mere end 20.000 år gamle hulemalerier, der i 1880’erne blev opdaget i spanske Valltorta Gorge, viser grupper af mænd, som jager med buer og pile. I Tunesien er der blevet fundet flintestenspilehoveder, der ved hjælp af moderne kulstof-14 prøver har vist sig at være omkring 40.000 år gamle.
Tæt ved den store Giza-sfinks i Egypten viser store inskriptioner og malerier den gamle konge, Amenophis d. 2., afbildet sammen med en større mængde af folk, der udøver bl.a. bueskydning, diverse former for løb, brydning og fiskeri. I landsbyen Beni Hasan på Nilens østlige bred er der fundet lignende malerier og inskriptioner, der vidner om, hvor langt tilbage menneskets trang til fysisk udfoldelse og konkurrence som minimum kan dateres.

Grækerne forfinede idrætten
I år 800 før vor tidsregning forfinede og strukturerede de gamle grækere yderligere den måde, hvorpå idræt kunne bruges i konkurrencemæssig forstand. Grækerne brugte konkurrencerne i bueskydning, løb og brydning til at gøre sig klar til kamp i en tid, hvor deres imperium hele tiden var på udkig efter nye territorier at erobre.
Den græske filosof Aristoteles udtalte, at de antikke Olympiske Lege, der første gang blev afholdt i år 776 før vor tidsregning for at ære Zeus, var ’det tætteste menneskeheden kom på ægte overvejelse og indsigt – den største af alle aktiviteter, der var mulig for mennesket’.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport