1960: Henry Froms ’tyggegummiredning’

Fodboldlandsholdets målmand snød Ungarns straffesparksskytte med hidtil uset trick i OL-semifinale
Det danske landshold imponerede alt og alle, da det tog til de Olympiske Lege i 1960, og hentede sølvmedaljerne med hjem fra Rom. Stjernen over dem alle hed Harald Nielsen. En 18-årige Frederikshavner-dreng, der endte som topscorer, da han scorede i samtlige danske kampe, bortset fra i finalen, hvor en anden af de danske stjerner, AB’s Flemming Nielsen stod for den det enlige danske mål i 3-1-nederlaget til Jugoslavien. Og så var der de rød-hvides bageste skanse, AGF-målmanden Henry From, der især huskes for sin indsats i Danmarks semifinale, da Ungarn blev besejret med 2-0.

Tyggegummistuntet
Harald Nielsen havde bragt Danmark på sejrskurs, men i anden halvleg indtraf ’katastrofen’. Skovshoveds Poul ’Løve’ Andersen begik straffespark, og ungarerne øjnede en gylden mulighed for at komme tilbage i kampen. Ungarernes store stjerne, midterforsvareren Varhedi, lagde bolden på 11 meter-pletten og igangsatte sit tilløb, da Henry From pludselig rakte armen i vejret. Der var lige noget, han skulle ordne, inden han var klar til duellen med Varhedi. AGF-keeperen led ikke af hastværk, da han i adstadigt tempo traskede ud mod sin egen venstre målstolpe. Ud af munden pillede han sit tyggegummi, som han placerede på opstanderen. Så var From klar til Varhedis spark, men ungareren var tilsyneladende blevet så paralyseret af tyggegummistuntet, at han sparkede ganske svagt, så den danske målmand let kunne gribe bolden.
Et kvarter før slutfløjtet afgjorde Henning Enoksen semifinalen, da han scorede til 2-0, og de rød-hvide spillere kunne tiljuble deres målmand, mens der blev grinet højt i de danske hjem, der var så privilegerede at være udstyret med et fjernsyn, da der for første gang i historien blev vist direkte billeder fra OL.

Henry From, der aldrig repræsenterede andre klubber end AGF, indstillede landsholdskarrieren få dage før sin 35 års fødselsdag, mens to af de andre danske helte, Harald og Flemming Nielsen, ufrivilligt måtte erkende, at OL-finalen i Rom for begges vedkommende blev deres næstsidste i rødt og hvidt. De havde imponeret så stort ved turneringen i Italien, at de året efter blev solgt til henholdsvis Bologna og Atalanta. På grund af Dansk Boldspil-Unions daværende regler var de som professionelle fodboldspillere ikke længere velkomne på landsholdet.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen