Sport

1971: DBU byder proffer velkommen på fodboldlandsholdet

Dansk fodbold var blandt Europas sidste fuldblodsamatører – den tankegang kostede formentlig en del store resultater fra 1940’erne og frem
Landsforrædere er et voldsomt ord, men forrædere mod den ærefulde amatørstatus, det var sådan, lederne i Dansk Boldspil-Union i mange år så på de danske fodboldspillere, der valgte at tage udenlands med deres fodboldtalenter for at tjene til dagen og vejen gennem deres sport.
Vi skulle helt frem til 1971, før det var muligt at optræde for det danske landshold, hvis man samtidig tjente penge på at spille fodbold. Reglen om at udelukke professionelle fra landsholdet gik igen i samtlige specialforbund under Danmarks Idræts-Forbund, og DBU var således det første specialforbund, der brød med de gamle amatørregler.

De måske egnede
Listen over danske fodboldstjerner, der udelukkede sig selv fra landsholdet ved at skrive under på kontrakter med professionelle udenlandske klubber, er lang og ærefrygtindgydende. For blot at nævne tre af de spillere, der med meget stor sandsynlighed ville have kunnet spille hæder og ære hjem til det danske A-landshold, hvis de ellers havde fået lov af DBU:
John Hansen. Var med på det danske landshold, der hentede OL-bronze i 1948 i London. Skiftede året efter til Juventus, som han to gange var med til at gøre til italiensk mester. John Hansen spillede 187 kampe og scorede 124 mål for Juventus, men nåede aldrig flere end de ti mål, som han scorede i otte landskampe for Danmark, før han som 24-årig med skiftet til italiensk fodbold blev udelukket fra landsholdet.
Carl Aage Præst. Skiftede ligeledes til Juventus oven på den succesfulde OL-turnering i 1948. Optrådte 24 gange på det danske landshold, for hvem han scorede 17 mål, inden amatørfælden klappede i.
Harald Nielsen. Blev dansk topscorer, da de rød-hvide hentede OL-sølv i 1960. Skiftede efterfølgende til Bologna – som han gjorde til italiensk mester – hvorfor han som 20-årig blev afskåret fra at forbedre sin landsholdsstatistik, der ved udelukkelsen lød på 15 mål i blot 14 kampe.

Professionelle spillere på banen
I 1971 ophævede DBU endelig sine forældede regler og bød professionelle velkommen på nationalmandskabet. 12. maj 1971 spillede Danmark en EM-kvalifikationskamp på udebane mod Portugal, og hele fem danske udenlandsproffer figurerede i startopstillingen: Erik Lykke Sørensen, Greenock Morton, Kresten Bjerre, Racing White Molenbeek, Henning Boel, Aberdeen, Preben Arentoft, Newcastle og Ole Bjørnmose, Werder Bremen.
Portugiserne vandt kampen 5-0, så det var ikke umiddelbart til at se den store effekt af de professionelles tilstedeværelse. På længere sigt kom de nye tilstande dog til at gavne landsholdet, og Danmark havde næppe oplevet sin store landsholdssucces i 1980’erne og 90’erne, hvis ikke DBU havde indset det konkurrencemæssigt fornuftige i at kunne stille med de bedste danske spillere på nationalmandskabet.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport