1976: Rumænsk gymnast smadrer al modstand ved OL

Nadia Comaneci scorede som den første kvindelige gymnast nogensinde rene 10-taller ved OL i Montréal – men scoretavlerne var ikke klar til hendes pointrevolution
Det er næsten så sikkert som amen i kirken: Ingen Olympiske Lege uden en dronning i gymnastikkonkurrencerne. Hviderussiske Olga Korbut, der repræsenterede Sovjetunionen ved Legene i 1972, drog hjem med fire guldmedaljer, ved Los Angeles-Legene i 1984 hed den helt store kvindelige åbenbaring Mery Lou Retton. Men imellem de to dukkede en lille og meget ung rumænsk pige op og satte helt nye standarder for, hvad der kunne lade sig gøre for en gymnast.
Nadia Comaneci blev rumænsk mester som niårig – for seniorer, vel at mærke – og vandt i 1975 som 13-årig guld i samtlige discipliner ved senioreuropamesterskaberne, bortset lige fra gulvøvelsen, hvor hun ’blot’ fik sølv.

7 rene 10-taller
Året efter drog teenagesensationen Comaneci til de Olympiske Lege i Montréal. Få uger efter sin ankomst til Canada havde hun med sine ufattelige præstationer gjort sig til en levende legende, selvom hun i juridisk forstand endnu blot var et barn. Hun gjorde, hvad ingen kvindelig gymnast endnu havde præsteret: opnåede et rent 10-tal i en olympisk konkurrence.
Den ultimative score, der kun kan uddeles for et særdeles svært program udført uden den mindste antydning af fejl, kom så meget bag på arrangørerne, at scoretavlerne slet ikke var sat op til at vise ’10,00’. Derfor måtte den glade og generte rumænske pige stå ved siden af en scoretavle, der viste ’1,00’, da hendes historiske resultat blev foreviget. Comanecis første 10-tal scorede hun 18. juli i den forskudte barre under holdkonkurrencen, men hendes rekordhærgen var slet ikke overstået. Over de kommende dage scorede hun yderligere seks rene 10-taller på stribe.

Yngste guldvinder nogensinde
Sammenlagt sikrede Nadia Comaneci sig tre guldmedaljer ved Montréal-Legene, heriblandt førstepladsen i allround-konkurrencen, som den yngste gymnast nogensinde. Med mindre de olympiske regler bliver ændret radikalt, vil den rekord aldrig blive slået. I 1976 skulle man blot være 14 år gammel på sin første konkurrencedag, mens gymnaster i dag minimum skal være så 'gamle', at de fylder 16 i det kalenderår, hvor de Olympiske Lege bliver afholdt.
Nadia Comaneci sikrede sig i øvrigt yderligere to guldmedaljer ved OL i 1980 i Moskva, før hun trak sig tilbage som konkurrencegymnast i 1981. Hun nåede at få overrakt en af Rumæniens mest betydningsfulde ordener, ’Helteordenen for socialistiske arbejdere’, af Rumæniens mangeårige diktator, Nicolae Ceausescu, inden hun flygtede fra sit hjemland kort før revolutionen i 1989.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen