Sport

1977: Dansk succes ved historiens første badminton VM

Lene Køppen blev den helt store triumfator, da Danmark vandt guld i tre af de fem rækker
De første officielle verdensmesterskaber i badminton blev spillet i 1977. Indtil da regnede man vinderen af den traditionsrige All-England-turnering for uofficiel verdensmester, og Danmark havde således allerede produceret en gigantisk række af uofficielle verdensmestre, inden premiereudgaven af historiens første officielle VM-turnering blev servet i gang i Malmø.
Ud fra et dansk synspunkt kunne premiereudgaven næppe være kommet på et mere belejligt tidspunkt, for netop i 1970’erne oplevede dansk badminton en sand guldalderperiode, som vi ikke har oplevet siden. Hele tre af de fem rækker – damesingle, herresingle og mixed double – ved VM-turneringen i Malmø blev vundet af danske spillere. Hvor fænomenal medaljehøsten var, illustreres af, at Danmark ved de hidtil 18 VM-turneringer, der er blevet afviklet siden premiereudgaven i 1977, blot har vundet yderligere syv guldmedaljer, og ikke én eneste gang siden VM i 1977 har Danmark oplevet at vinde guld i mere end én række ved det samme mesterskab.

Danske VM-sejre
Den helt store danske triumfator ved verdensmesterskaberne i 1977 blev Lene Køppen. Ikke alene blev hun verdensmester i damesingle med en finalesejr over engelske Gillian Gilks. Hun kom også til at stå øverst på medaljeskamlen i mixed double sammen med sin badmintonpartner Steen Skovgaard. Endelig var der også dansk guld i herresinglerækken, da Flemming Delfs i en ren dansk finale besejrede Svend Pri.
Ved historiens anden VM-turnering i 1980 i indonesiske Jakarta måtte Lene Køppen nøjes med bronze i både damesingle og mixed double – igen sammen med Steen Skovgaard. Yderligere var der danske bronzemedaljer til Steen Fladberg og Pia Nielsen i mixed double samt til Steen Skovgaard og Flemming Delfs i herredouble.
Lene Køppen har i dag trukket sig tilbage fra offentligheden og arbejder som tandlæge. Steen Skovgaard arbejder som konsulent og er desuden ekspert-kommentator for TV2 Sport, mens Svend Pri døde i 1983 i en alder af blot 38.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport