Sport

1985: Målet uden støvle

Veronas Preben Elkjær udødeliggjorde sig selv med vanvittig scoring mod Juventus
Der er mange måder at skrive sig ind i historiebøgerne på. Dansk fodbolds vel nok bedste – og under alle omstændigheder mest populære – angriber gennem tiden, Preben Elkjær, gjorde i sin 14 år lange professionelle karriere, hvad han kunne for, at ingen nogensinde vil glemme hans navn.
Han var den giftige angriber, der med mindeværdige mål i stribevis for det danske landshold sendte de rød-hvide fra anonymitetens rækker og helt op i verdenseliten i midten af 1980’erne. De fleste roligans husker hans tre mål mod Uruguay ved 1986-verdensmesterskaberne i Mexico, hans to mål mod Sovjetunionen i Parken Grundlovsdag 1985 og hans vanvittige dribletur og scoring mod Belgien ved EM i 1984. Fra sidstnævnte slutrunde er det nok også – desværre, vil Elkjær nok selv hævde – de færreste, der glemmer hans brændte straffespark i semifinalen mod Spanien.

Verona som italiensk mester
Efter EM-slutrunden i 1984 skiftede Preben Elkjær til den relativt anonyme italienske Serie A-klub Hellas Verona. En placering i top 5 var sådan cirka, hvad neutrale fodboldeksperter regnede med, at Verona som maksimum kunne drive det til trods klubbens tilgang af Preben Elkjær og vesttyske Hans-Peter Briegel. Men eksperterne havde gjort regning uden vært, for Verona overraskede alt og alle i sæsonen 1984/85, tabte blot to af sæsonens 30 ligakampe og endte som intet mindre end en sensationel italiensk mester.
Alene det at have været medvirkende til så stor en triumf for så lille en klub var rigeligt til at sende Preben Elkjær ind på listen over levende fodboldlegender. Undervejs i mesterskabssæsonen markerede den danske angriber sig med en anden helt enestående præstation, som så vidt vides endnu ikke er blevet kopieret i den bedste italienske fodboldrække.

'Il gol' - målet
I femte spillerunde, 14. oktober 1984, havde Hellas Verona besøg af mægtige Juventus. Ved stillingen 1-0 til hjemmeholdet opsnappede Preben Elkjær bolden omkring banens midte. Han satte i et vildt løb mod Juventus-målet, trak ind mod banens midte og skulle til at afslutte, da han opdagede, at hans højre støvle var forsvundet fra foden, da en modstander sekunder forinden havde forsøgt sig med en glidende tackling. Med ydersiden af sin strømpesok afdriblede Elkjær endnu en Juventus-spiller, inden han – igen med strømpesokken – sendte bolden ind i det nederste målhjørne.
Målet refereres i dag til som ’Il gol senza scarpa’ – ’Målet uden støvle’. Eller slet og ret ’Il gol’ – ’Målet’.
Naturligvis gik italienske medier straks i gang med at undersøge, om det overhovedet var lovligt at score uden støvle, og Preben Elkjær gjorde researchen for italienerne, da han efter at have konsulteret verdensfodboldforbundet FIFA kunne meddele, at det eneste, reglerne foreskriver, er, at man skal have bukser på!

kommentarer
Vis kommentarer
Sport