Sport

1988: Frimann-fejl koster OL-deltagelse

Gigantisk DBU-brøler, da ekstremt talentfuldt fodboldlandshold blev snydt for en tur til Seoul
Bortset fra topkampene mod Vesttyskland leverede det danske OL-landshold i slut-80’erne masser af mål og enestående lækkert angrebsspil i en kvalifikationsturnering, der burde have givet dansk deltagelse ved Legene i Seoul. 8-0 over Rumænien og 5-0 på udebane over Grækenland sendte med raketfart Richard Møller Nielsens talentfulde tropper i spidsen af puljen foran Vesttysklands store stjerner anført af blandt andre Jürgen Klinsmann, Karl-Heinz Riedle og Thomas Hässler.

Frimann ikke spilleberettiget
Sagen – en kvalifikation til de Olympiske Leges fodboldturnering for første gang siden 1972 – skulle derfor have været klar, da det danske landshold 28. oktober 1987 tog til Pogon Stadion i polske Szczecin og sejrede 2-0 med Kim Vilfort som dobbelt målscorer. Blot fem dage efter triumfen i Polen ændredes den danske sejrsglæde imidlertid fra eufori til gravkammerstemning. 2. november kontaktede en polsk journalist nemlig DBU og meddelte det danske fodboldforbund, at Danmark havde benyttet en spiller, der ifølge reglerne ikke var spilleberettiget.
Per Frimann havde i 1985 deltaget i tre kampe for det danske A-landshold i forbindelse med kvalifikationen til VM-slutrunden i Mexico. Den daværende Anderlecht-spiller kom på banen fra anden halvlegs start i den mindeværdige 4-2-sejr over Sovjetunionen i Parken, han spillede fem kvarter, da Danmark tabte med 1-0 i Moskva i efteråret 1985 og endelig fik han de sidste 20 minutter på banen, da Danmark besejrede Norge med 5-1 i Oslo. Dermed var Per Frimanns deltagelse på OL-holdet ifølge en FIFA-skrivelse dateret 23. december 1986 klart i modstrid med reglerne.

Trøstesejr ved EM
Brødebetynget måtte DBU 3. november informere FIFA om miseren, og ni dage senere kom den naturlige dom fra verdensfodboldforbundet. Danmark blev frataget de to point, som en sejr dengang udløste, og netop de to point var, hvad danskerne kom til at mangle, da regnskabet blev gjort op.
DBU’s generalsekretær Erik Hyldstrup blev gjort til syndebuk og måtte i kølvandet på Frimann-sagen forlade sin stilling, mens vesttyskerne kunne juble højlydt, da de drog til Sydkorea og hentede bronzemedaljer.
Fem år senere fik hovedparten af de danske OL-spillere deres hævn. Seks af de danske spillere, der havde været på banen i den skæbnesvangre OL-kvalkamp i Polen – Peter Schmeichel, Kent Nielsen, Lars Olsen, John ’Faxe’ Jensen, Kim Vilfort og Flemming Povlsen var på banen, da Vesttyskland – med spillere som de gamle OL-kendinge Klinsmann, Riedle og Hässler – blev besejret med 2-0 i EM-finalen.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport