Sport

1992: Feriedrengens mirakel

De skulle egentlig have drukket rødvin med vennerne, men endte i stedet med at levere alle tiders største fodboldsensation

- Det er slut. Danmark er ude af denne EM-slutrunde.

TV2-kommentator Jørn Maders ord valgte – viste det sig siden – at tage sorgerne vel meget på forskud. Men egentlig kunne de færreste fortænke kommentatoren i at fælde dødsdommen over de danske medaljedrømme oven på 1-0-nederlaget til Sverige. Facit var, at Ricard Møller Nielsens tropper efter 0-0-premierekampen mod England blot var noteret for et enkelt point forud for tredje gruppespilskamp mod de stærke franskmænd.

Ingen kvalifikation til slutrunden
For overhovedet at forstå, hvilket mirakel det danske fodboldlandshold leverede i sommeren 1992 i Sverige, er man nødt til at have med i sine betragtninger, at danskerne slet ikke havde kvalificeret sig til slutrunden. Efter en i øvrigt imponerende pointhøst i kvalifikationspuljen endte Danmark på andenpladsen efter Jugoslavien, men borgerkrigen på Balkan fik få uger før EM-slutrunden FN til at udelukke Jugoslavien fra al international sport.
De danske landsholdsspillere, der bortset fra spillerne i den hjemlige turnering alle var gået på ferie, blev hasteindkaldt, og Flemming Povlsen, holdets tyggegummignaskende angriber, rammede meget godt ind, hvad det var for en opgave, der ventede i Sverige på et ferieramt dansk landshold.

- Jeg tror bestemt, vi har luft til at spille 90 minutter under slutrunden. 30 mod England, 30 mod Sverige og 30 mod Frankrig, grinede Dortmund-forwarden.

Mirakler til dansken
Det danske vendepunkt kom mod Frankrig anført af stjerner som Jean-Pierre Papin og Eric Cantona. Henrik Larsen havde bragt Danmark på 1-0, inden Papin udlignede for franskmændene. Så foretog Ricard Møller Nielsen en af karrierens vigtigste beslutninger. Ud med danskernes absolutte stjerne Brian Laudrup og ind med angriberen Lars Elstrup. 12 minutter før slutfløjtet satte indskifteren indersiden på Flemming Povlsens indlæg. 2-1 til Danmark og feriedrengene var i semifinalen. Endnu et mirakel af danskerne – men de var først lige begyndt.
Hollands forsvarende europamestre ventede i semifinalen. Så måtte festen da slutte? Verdensstjernerne stod i kø hos nederlænderne, men vi nævner alligevel i flæng: Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Dennis Bergkamp…
Men danskerne havde Larsen. Henrik Larsen. To scoringer af ham. Ny topscorer i EM-slutrunden. Også i sig selv et mirakel. Og danskerne havde Schmeichel, der nappede straffesparket fra van Basten.
Frankrig, England og de forsvarende europamestre sendt ud af afbudsdanskerne, der sluttede af med at smadre de tyske verdensmestre. John ’Faxe’ Jensen ramte den lige i røven, Kim Vilfort brugte indersiden (af tyskerne målstolpe) og Lars Olsen løftede pokalen, da historiens mest vanvittige fodboldtriumf var sikret af en flok danske feriedrenge, der hver og én var på vej til stranden blot en måneds tid forinden.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport