1994: Miraklet i Madrid

OB skabte dansk klubfodbolds største, enkeltstående resultat, da fynboerne drog til Bernabeu og besejrede Michael Laudrup og co.
Efter et hæderligt hjemmebanenederlag på 3-2 til mægtige Real Madrid fandtes der næppe den jubeloptimist i kongeriget Danmark – fraregnet en enkelt eller to fynboer, måske – som levnede OB nogen som helst chancer for avancement til UEFA Cup’ens kvartfinaler. Men tirsdag 6. december 1994 drog cheftræner Kim Brinks tropper til den spanske hovedstad og leverede et resultat, der sidenhen er blevet benævnt ’Miraklet i Madrid’.

Diplomatisk Laudrup
Stjernenavnene var til at få øje på hos hjemmeholdet, der regnede med en stille dag på kontoret mod de ukendte danskere. Spaniernes målmand var den senere mangeårige landsholdskeeper Santiago Cañizares, mens de kreative ude på banen hed bl.a. José Amavisca, Martín Vásquez, Luis Enrique, Fernando Redondo og Emilio Butragueño – og ikke at forglemme: Michael Laudrup. Den danske verdensstjerne havde efter spaniernes sejr i Odense udtalt sig i diplomatiske vendinger om, at ’det er svært at vinde med 2-0 på Bernabeu’. Deri fik han ret, men 'Mission Impossible' lykkedes for odenseanerne, der forvaltede alt held på den helt rette måde, da den italienske dommer Loris Stafoggia først fik fløjtet returopgøret i gang.
Den 35-årige målmand Lars Høgh valgte – endnu en gang – at stå sit livs kamp og reddede gang på gang kastanjerne ud af ilden for de til tiden ned- og udspillede fynboer. Foran Høgh’en kæmpede holdkammeraterne heroisk med at holde spanierne stangen og ved en enkelt lejlighed lykkedes det OB at ryste Real Madrid, da Carsten Hemmingsen på et langskud tordnede bolden på trekantssammenføjningen.

Mission Impossible lykkedes
18 minutter før slutfløjtet kom den første indikation af, at sensationen kunne være inden for rækkevidde, da Ulrik Pedersen pludselig kom igennem det spanske forsvar, hvorefter den blot 20-årige midtbanemand køligt kunne udplacere Cañizares. 3-3 sammenlagt, men OB manglede fortsat en scoring for at kunne gå videre, da spanierne havde scoret to gange i Odense.
Fem minutter efter Ulrik Pedersens scoring foretog Kim Brink en af den slags udskiftninger, som man kun drømmer om. Forsvarsspilleren Steen Nedergaard blev taget ud og erstattet med den 20-årige midtbanemand Morten Bisgaard.
I kampens døende sekunder forsøgte odenseanerne sig med en sidste, desperat offensiv. Michael Schjønberg knoklede sig igennem i OB’s venstre side. Han afleverede hårdt og fladt mod bageste stolpe, hvor Morten Bisgaard sendte bolden i nettet fra en ganske spids vinkel.
Dårligt var bolden givet op, før Stafoggia afblæste forestillingen. Miraklet var en realitet, og fremstår i dag som det største enkeltstående resultat opnået af et dansk klubhold nogensinde.
I foråret 1995 endte OB’s europæiske eventyr, da fynboerne tabte den første kvartfinale med 1-0 i Parma for efterfølgende at spille 0-0 mod italienerne i returopgøret på Odense Stadion.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen