Sport

1997: Tom Kristensen starter sin Le Mans-dominans

Hobro-køreren er med otte sejre den mest vindende i 24 timers løbets historie
Indtil slutningen af 1980’erne var Danmark langtfra nogen stormagt i Le Mans-historien. Faktisk havde ingen dansk racerkører prøvet at vinde det klassiske 24 timers løb i Frankrig fra løbets første udgave i 1923 og frem til det 20. århundredes næstsidste årti.

Første dansker på podiet i 1990
I 1990 skrev John Nielsen historie, da han som den første dansker – sammen med amerikanske Price Cobb og englænderen Martin Brundle – formåede at ende øverst på sejrsskamlen efter at have tilbagelagt 4882,4 kilometer på et døgn i deres Jaguar XJR-12. Man siger, at vejen bliver lettere for efterfølgerne, hvis nogen i forvejen har trådt stien til, og i forhold til den danske indflydelse i Le Mans kan ordene ikke være mere sande.

Den uovervindelige Tom K.
Ganske vist skulle der gå yderligere otte år fra John Nielsens triumf på den franske racerbane, før der igen var en dansker øverst på podiet, men da han – i skikkelse af Tom Kristensen – først havde bevæget sig derop, var han praktisk talt umulig at få hevet ned igen.
Kort før sin 30 års fødselsdag, i weekenden 14. til 15. juni 1997, trykkede Hobro-køreren pedalen så meget i bund på sin Porsche WSC-95, at ingen var i nærheden af at kunne true danskeren og hans to medkørere, Michele Alboreto fra Italien og svenske Stefan Johansson, i kampen om den samlede sejr.
De følgende to år stod der franskmænd, skotter, italienere og tyskere øverst på podiet, inden Tom Kristensen fra år 2000 og de næste seks år frem satte sig på en Le Mans-rekord, som det vil tage mange år at tangere – hvis det da nogensinde kommer til at ske.

Afstikker til Bentley
Danskeren vandt fra 2000 til 2002 tre år i træk i Audi R8 sammen med tyske Frank Biela og italienske Emanuele Pirro. I 2003 havde Kristensen en afstikker til Bentley, hvis racer han sammen med engelske Guy Smith og Rinaldo Capello fra Italien førte til den samlede sejr, inden han skiftede tilbage til Audi og det tyske bilmærkes R8-model. Og så snuppede Tom Kristensen lige den samlede sejr igen – to år i træk.
Igen holdt Tom Kristensen en sejrspause i to år på Le Mans, før han kørte Audis superracer, R10 TDI, frem til den samlede sejr.
Tom Kristensen er i dag indehaver af en række rekorder i verdens mest berømte 24 timers racerløb. Blandt andet er hans otte samlede sejre to mere end løbets næstmest vindende gennem historien, belgiske Jacky Ickx, og så er danskeren med sine seks sejre på stribe fra 2000 til 2005 også langt foran de syv kørere, der deler andenpladsen i det regnskab med hver tre sejre i træk.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport