Sport

1986: Drømmefodbold i VM-debut

Sepp Pionteks tropper spillede som et hold, der kunne vinde verdensmesterskabet – men så gik det galt for Jesper Olsen

- Jeg kom for at tage notater, men efter 20 minutters spil lagde jeg blok og pen fra mig for at nyde den måske smukkeste fodboldkamp, jeg nogensinde har overværet, sagde den irske landstræner Eoin Hand efter Danmarks fantastiske 4-2-sejr over Sovjetunionen i VM-kvalifikationskampen Grundlovsdag 1985 i Københavns Idrætspark

Triumfen, Danmarks første og – skulle det siden vise sig – eneste mod mægtige Sovjetunionen var beviset på, at vores lille nation nu for alvor havde et landshold, man kunne regne med på absolut øverste niveau. Morten Olsen var forsvarskaptajnen, foran ham lå fyrtårnene Ivan Nielsen og Søren Busk og ryddede op, på midten huserede Lerby, Arnesen, Bertelsen og Berggreen, mens frontduoen var blandt de giftigste i fodboldverdenen: Preben Elkjær og Michael Laudrup.

Tre sejre af tre mulige
Kvalifikationen til VM i 1986 blev matematisk sikret i kvalifikationsturneringens sidste spillerunde, da danskerne tog til Dublin og besejrede Irland med overbevisende 4-1. Fodboldverdenen spærrede øjnene op for et dansk landshold, der tog til slutrunden i Mexico som en lille outsider til VM-titlen. Det danske eventyr begyndte på mest overbevisende manér med tre sejre ud af tre mulige i det indledende gruppespil.
Skotland blev besejret med 1-0 efter en nervøst betonet dansk åbningskamp. Så blev de dobbelte verdensmestre fra Uruguay, der samtidig var regerende sydamerikanske mestre, klædt af med de ydmygende cifre 6-1, inden Vesttyskland, der senere endte med at vinde turneringens sølvmedaljer, blev lagt ned med 2-0 i en for danskerne betydningsløs kamp.
Havde Elkjær og co. tabt til vesttyskerne, ville Danmarks modstander i 1/8-finalerne have heddet Marokko, men med sejren over landstræner Sepp Pionteks fødeland blev vi i stedet parret med Spanien, der to år forinden havde besejret Danmark i EM-semifinalen efter straffesparkskonkurrence.

Olsens brøler
1/8-finalen begyndte perfekt med Jesper Olsens straffesparksscoring efter 32 minutter spil. Men i første halvlegs sidste minut begik samme Olsen en brøler, der siden skulle komme til at forfølge ham i resten af karrieren. Han afleverede skødesløst tilbage til sin egen målmand, Lars Høgh, men spanske Emilio Butragueño kom i mellem og udlignede til 1-1.
Efter pausen knækkede danskerne midtover. Spanierne vandt 5-1 efter fire scoringer af Butragueño, og Danmark måtte rejse hjem fra Mexico. Der skulle gå 12 år, før Danmark atter var repræsenteret ved en VM-slutrunde. Michael Laudrup var eneste genganger fra de glade Mexico-dage, da det danske landshold i 1998 under ledelse af Bo Johansson nåede VM-kvartfinalen, der blev tabt med ærefulde 3-2 til Brasilien.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport