Sport

1974: Ali sejrer i 'Rumble in the Jungle'

George Foreman var storfavorit, men Muhammad Ali genrejste sin karriere i Zaire
Af samtlige verdens bokseeksperter var det de færreste – om nogen – ved deres fulde fem, der gav Muhammad Ali mange chancer for at trække sig sejrrigt ud af sværvægtsbraget i Zaire mod den formodet uovervindelige George Foreman.
Ali var efterhånden blevet 32, han havde ufrivilligt været væk fra sin sport i tre år mellem 1967 og 1970, da han blev frataget sin bokselicens som en konsekvens af, at han nægtede at gøre tjeneste i den amerikanske hær under Vietnam-krigen, og så mente eksperterne i øvrigt, at Foreman slet og ret på det tidspunkt var en bedre bokser.

49 sejre i træk
Foreman var syv år yngre end Muhammad Ali og var på godt på vej til at slå Rocky Marcianos rekord på 49 sejre i træk. Inden opgøret i Kinshasa, som fik den siden så berømte titel ’The Rumble in the Jungle’, havde Foreman vundet sine første 40 kampe på stribe. Inden for en periode på blot 14 måneder havde han knockoutet såvel Ken Norton som Joe Frazier, begge i anden omgang, mens Ali for sit vedkommende havde tabt til både Frazier i 1971 og til Norton i 1973.
Man tvivlede derfor stærkt på, at Muhammad Ali stadig havde hurtigheden, dræberstødet og ikke mindst motivationen til at besejre en ung, sulten mester som George Foreman. Men man skulle blive klogere.
Af hensyn til det amerikanske tv-marked og tidsforskellen mellem Zaire (i dag: Den Demokratiske Republik Congo) og USA blev kampen bokset klokken halv fem om morgenen lokal tid på Stade du 20 Mai, hvor 60.000 ellevilde tilskuere så Muhammad Ali komme mere aggressivt ud til første omgang, end man på forhånd havde regnet med. Ni gange ramte han Foreman i første omgang uden dog for alvor at ryste den unge verdensmester. Så skiftede Ali taktik. Han lod ganske enkelt Foreman bruge alle sin kræfter på slag mod kroppen, men ingen af dem traf for alvor Ali, der beskyttede sig klogt mod Foremans dybe arbejde.

Tilbage som verdensmester
Den regerende mester, der havde vundet 37 af sine 40 sejre på knockout, begyndte at løbe tør for kræfter, og så slog Ali til. I ottende omgang lod han Foreman arbejde sig flad med en masse kropsslag i ringhjørnet. Mesteren blev lokket ud i ringens midte, hvor Ali satte nådesstødene ind. En hurtig kombination, hurtigere end nogen ekspert havde regnet med at Ali var i stand til at udføre, sendte Foreman i gulvet, hvor han blev talt ud. Den gamle mester var tilbage som verdensmester hos WBA, WBC og The Ring.
Muhammad Ali forsvarede de bælter, han havde vundet i ’The Rumble in the Jungle’, ikke færre end ti gange, før han i februar 1978, som 36-årig, tabte til Leon Spinks. Men karakteristisk for hele myten om Muhammad Ali rejste han sig igen og vandt syv måneder senere sine titler tilbage efter en revanchekamp mod Spinks. I 1980 tabte Ali igen, denne gang til Larry Holmes, inden en lang og bemærkelsesværdig karriere, måske den mest spektakulære i boksehistorien overhovedet, sluttede, da han i december 1981, 37 dage før sin 40 års fødselsdag, tabte til Trevor Berbick i en kamp med titlen ’Drama in Bahamas’.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Sport