1876: KB bliver første ikke-briter i fodboldverdenen

Verdens ældste fodboldklub udenfor de britiske øer er dansk – og den har ikke længere sit eget førstehold
Det var et stykke dansk kulturhistorie, der blev lagt i graven, da fodboldklubberne KB og B1903 i 1991 enedes om at lave eliteoverbygningen FC København, som skulle forene de to stolte københavnerklubbers respektive førstehold i én slagkraftig enhed.
B1903 har ikke overraskende sit navn efter året, hvor klubben blev stiftet, og er således en ældre herre, men ikke i forhold til samarbejdspartneren Kjøbenhavns Boldklub, som blev stiftet 26. april 1876, hvilket gør klubben til verdens ældste udenfor de britiske øer.

Fodbold fra 1879
I de første tre år af KB’s levetid var der udelukkende langbold og ikke fodbold på programmet. Den sportsgren, der i dag udgør klubbens absolut største afdeling, kom først på programmet i 1879, da klubben optog en samling spillere, der hidtil havde været forenet i den uofficielle forsamling ’Football Club’, som trænede på Blegdamsfælleden, hvor også KB’s langboldspillere dygtiggjorde sig. Samme år, som fodbold kom på programmet i KB, åbnede klubben også en cricketafdeling og fire år senere var det også muligt at dyrke tennis som medlem af Kjøbenhavns Boldklub.
KB’s fodboldhold trænede fra starten i 1879 på Rosenborg Eksercerplads. 7. september samme år medvirkede klubben i den første officielle fodboldkamp, der er registreret på dansk grund. Premierekampen blev vundet med 3-0 over Birkerød Kostskole Boldklub.

Blev til en Frederiksberg-klub
I sine første leveår rykkede KB’s fodboldafdeling en del rundt i København. Fra begyndelsen på Rosenborg Eksercerplads over området ’Granen’, hvor Forum i dag har til huse, og videre til ’Idrætsparken’ på Øster Fælled. I 1924 købte klubben sine nuværende arealer på Peter Bangs Vej, og københavnerklubben var således blevet til en Frederiksberg-klub.
KB’s indflydelse på dansk fodbolds udvikling kan næppe overvurderes. Inklusive de spillere, der er udsprunget af klubbens talentafdeling, mens førsteholdet har været en del af FC København, har omkring 100 danske A-landsholdsspillere fået deres fodboldopdragelse i klubben.
Verdens ældste fodboldklub er engelske Sheffield FC, der blev grundlagt i 1857, 22 år før, der kom fodbold på programmet i Kjøbenhavns Boldklub.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen