Sport

1992: Dream Team vinder OL-guld

Modstanderne havde mere travlt med at få autografer end at yde modstand, da amerikanerne tog til Barcelona med historiens formentlig bedste basketballhold
Hvor godt var det hold egentlig, som USA i 1992 sendte til OL i Barcelona? Tja, det var i hvert fald så godt, at der blandt de 12 udvalgte ikke var plads til Shaquille O’Neal. Så ved enhver basketballfan vist, hvor mange klassespillere amerikanerne havde at vælge imellem.
Årsagen til den amerikanske oprustning på basketballfronten i 1992 skal findes fire år tidligere, da det kun lykkedes USA at opnå bronzemedaljer i sydkoreanske Seoul. Ganske vist var det et amerikansk hold, der udelukkende bestod af college-spillere, men alligevel; en tredjeplads til landet, der opfandt basketball, var mere – eller mindre, om man vil – end stoltheden kunne bære.

Historiens bedste basketballhold
Derfor kom det internationale basketballforbunds 1989-beslutning om at tillade professionelle spillere ved OL, som sendt fra himmelen. Amerikanerne kiggede omgående mod deres egen hjemlige liga, verdens stærkeste klubturnering NBA, og superstjernerne med Michael Jordan, Earvin ’Magic’ Johnson, Charles Barkley og Larry Bird i spidsen enedes om at sætte alt ind på at sammensætte historiens bedste basketballhold. Missionen lykkedes til fulde.
Dream Team kaldte de holdet, og det navn var temmelig retvisende, for der blev spillet regulær drømmebasket de kommende år. 28. juni 1992 spillede Dream Team for første gang sammen i en betydningsfuld kamp ved Tournament of Americas. Cuba blev smadret med 136-57 i premierekampen, mens Venezuela i finalen tabte med 47 point til de amerikanske megastjerner.

Suverænt guld
Dream Teams åbningskamp ved OL i Barcelona var mod den lille basketballnation Cameroun. Afrikanerne havde mere travlt med at få autografer af USA’s spillere end at yde modstand på banen i en temmelig ensidig affære, der endte med cifrene 116-48 til storfavoritterne – en sejrsmargin på svimlende 68 point. Tættest på Dream Team rent ciffermæssigt kom Kroatien i OL-finalen – som Balkan-mandskabet tabte med 32 point! I gennemsnit vandt Dream Team sine otte olympiske kampe med 43,8 point på vejen mod det mest suveræne guld i den olympiske historie.
Dream Team blev som hold valgt ind i basketball’ens Hall of Fame i 2010 samtidig med, at 11 af drømmeholdets 12 spillere og tre af fire individuelt er optaget i samme ærefulde forsamling. Kun holdets eneste collegespiller, Christian Laettner, mangler i skrivende stund en individuel optagelse i Hall of Fame.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport