Sport

1972: Den Kolde Krig på skakbrættet

Hele verden snakkede for en stund om skak, da amerikanske Bobby Fischer mødte sovjetiske Boris Spasskij
Normalt lever skaksporten sit eget tilbagetrukne liv langt væk fra massemediernes søgelys. Men normaliteten var for en stund ophævet, da amerikanske Bobby Fischer og sovjetiske Boris Spasskij i 1972 kæmpede om titlen som verdensmester i tankesporten.

Kampen, der varede fra juli til september, blev spillet i den islandske hovedstad Reykjavik og blev udkæmpet, netop som Den Kolde Krig mellem på den ene side Sovjetunionen og på den anden side den vestlige verden med USA i spidsen, var iskold.
Sovjetunionen havde i en periode på 25 siddet solidt på verdensherredømmet i skak, så presset på 29-årige Bobby Fischer var enormt, da han drog til Island for at forsvare den vestlige verdens ære. Det prestigefulde opgør begyndte katastrofalt for amerikaneren, der tabte de to første kampe, men siden fik Fischer hold på sit spil. Han tabte blot et af de følgende 19 partier i VM-opgøret, og endte som skakhistoriens 11. verdensmester med sejrscifrene 12 ½ - 8 ½.

Sovjetunionen var i chok over nationalhelten Spasskijs nederlag, mens Bobby Fischer omvendt kunne drage hjem til Staterne for at blive fejret som en anden krigshelt. De multinationale firmaer stod i kø for at sponsorere Fischer, der fik tilbud i 20 millioner kroners klassen for sponsorkontrakter, men tro mod sit indadvendte og ofte kontrære væsen, afslog skakhelten konsekvent at blive spændt for kommercialiseringens vogn.

Den sande verdensmester
Bobby Fischer trak sig efter 1972-sejren tilbage fra offentligheden og stillede nogle krav til den efterfølgende VM match, som FIDE, det internationale skakforbund, ikke ville acceptere, så han kom aldrig til at forsvare sin titel. 20 år senere dukkede han dog pludselig op igen for atter at møde Boris Spasskij i en revanchekamp, hvor den samlede præmiesum var på fem millioner dollars. Russiske Garry Kasparov var FIDE’s officielle verdensmester på det tidspunkt, men den mindre detalje bed ikke på Fischer, der hævdede at revanchekampen mod Spasskij var en kamp om VM-titlen.

- Jeg er jo fortsat den sande verdensmester, som amerikaneren hævdede!

Fischer vandt også revanchekampen mod Spasskij, denne gang med cifrene 17 ½ -12 ½, men det mest kontroversielle ved kampen var, at den blev afviklet i Serbien og Montenegro på trods af FN-embargoen, der forbød internationale sportsbegivenheder i det borgerkrigshærgede Jugoslavien.
Det amerikanske finansministerium advarede på forhånd Fischer mod at spille kampen i Serbien og Montenegro, da den ville stride mod såvel FN’s sikkerhedsråds resolution 757 som Præsident George Bushs direkte ordrer. Amerikanerne udstedte en arrestordre på Fischer, som til sin død i januar 2008 var eftersøgt af sit hjemland.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport