Sport

1973: King vinder ’Kønnenes Kamp’

Den tidligere mandlige tennis-verdensetter, Bobby Riggs, udfordrede to gange verdens bedste kvindelige tennisspillere – i den anden kamp gik det galt for ’den påtagede mandschauvinist’
- Kvindetennis er i enhver henseende underlegen i forhold til herretennis, og der findes ikke den kvindelige tennisspiller, der kan slå mig i dag, selvom jeg er 55 år gammel, sagde Bobby Riggs i 1973, da han på denne måde udfordrede først Margaret Court og siden Billy Jean King.


Bobby Riggs havde været nummer et på verdensranglisten fra 1946-47 og var mest kendt for, at han ved Wimbledon-turneringen i 1939 havde vundet alle tre rækker, han havde stillet op i: Herresingle, herredouble og mixed double. Her 34 år efter var han glemt af det fleste, men det skulle ændre sig, da han som 55-årig fik idéen med at udfordre verdens bedste kvindelige spillere. Den første, der fik buddet om at spille mod Briggs, var 29-årige Billy Jean King. I foråret 1973 var hun noteret for i alt ni Grand Slam-titler i single, men den amerikanske kvinde afslog i første omgang at møde sin aldrende landsmand i en showkamp. Det ville den daværende kvindelige verdensetter, australske Margaret Court, derimod gerne. 13. maj 1973 mødtes 55-årige Briggs og 30-årige Court i californiske Ramona, og det gik fuldstændig, som den storskrydende Briggs havde forudset: Court fik ikke et ben til jorden i et opgør, der endte med sætcifrene 6-2, 6-1 til den mandlige veteran.

50 millioner seere
Sejren fik ikke Briggs til at holde inde med sine verbale udfald mod kvindelige tennisspillere, hvilket i efteråret 1973 endelig fik Billy Jean King til at acceptere en kamp mod den næsten 26 år ældre landsmand. Formentlig var King kraftigt ansporet af den økonomiske gevinst, der fulgte med kampen: 150.000 dollars til taberen, 250.000 til vinderen. Alene de 150.000 dollars svarede til halvanden gang, hvad Billy Jean King to år tidligere havde brugt en hel sæsons 31 kampe på at indtjene.
Det helt store mediecirkus gik i gang op til kampen. Briggs turnerede fra det ene amerikanske tv-talkshow til det andet i rollen som den gennemførte mandschauvinist, mens King omvendt skulle fungere i rollen som kvindesagens bannerfører. Så meget hype var der omkring kampen, at hele 30.472 tilskuere overværede opgøret i Houston Astrodome 20. september 1973. Så mange tilskuere har der hverken før eller siden været til en tenniskamp i USA.
Ved tv-skærmene fulgte 50 millioner amerikanere med, da en klogt spillende Billy Jean King lod 55-årige Briggs løbe fra hjørne til hjørne i opgøret, der endte med kvindelig sejr: 6-4, 6-3, 6-3.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport