Sport

1829: Første udgave af The Boat Race

Universiteterne i Oxford og Cambridge har til dato mødtes flere end 150 gange i deres årlige kaproning på Themsen
Hvis der er en nation i verden, der for alvor formår at holde fast i sportstraditionerne, så er det England. Landet har verdens ældste pokalturnering i fodbold, FA Cup’en. Det er også i England, at det traditionsrige hestevæddeløb Grand National Steeplechase er blevet afviklet siden 1829, og endelig er der den årlige kaproningsmatch mellem universiteterne fra Oxford og Cambridge, der ligeledes blev udkæmpet første gang i 1829. ’The Boat Race’ kalder de begivenheden.
Premiereudgaven 10. juni 1829 blev gennemført på Henley-on-Thames, men har siden skiftet rute flere gange. I dag sejles matchen på Themsen mellem Putney og Mortlake. Distancen, som de lyseblåklædte roere fra Cambridge og de mørkeblå fra Oxford skal tilbagelægge, er helt præcist 6,779 kilometer og de otte roere og deres styrmand tilbagelægger distancen med en gennemsnitshastighed i omegnen af 25 kilometer i timen, hvis vinden ellers ikke driller roerne for meget.

158 møder
The Boat Race er blevet udkæmpet hvert eneste år i slutningen af marts eller begyndelsen af april siden 1856, bortset fra i årene under henholdsvis første og anden verdenskrig. I alt har universiteterne til dato mødtes 158 gange i den prestigefulde kaproning. Cambridge har vundet flest gange, 81 i alt, Oxford er noteret for 76 sejre, mens 1877-udgaven endte som ’dødt løb’, da de to både krydsede målstregen samtidig.
Det anslås, at omkring en kvart million tilskuere hvert år følger kaproningsdysten fra Themsens breder, mens mange millioner tv-seere følger med på fjernsynsskærmene. Den mest berømte af samtlige tv-personligheder, der har kommenteret The Boat Race, var John Snagge, som i en årrække dækkede begivenheden for BBC.
I 1949 udødeliggjorde han sig selv, da han under en direkte radiotransmission fra kaproningen udtalte de sande ord:

- Jeg kan ikke se, hvem der fører, men det er enten Oxford eller Cambridge!

kommentarer
Vis kommentarer
Sport