Sport

1908: 'Krølben' går målamok

Grovsmeden Sophus Nielsen scorede ufattelige ti mål i én og samme kamp, da Danmark vandt 17-1 over Frankrig ved OL
Man kunne næsten øjne, hvor det bar hen, da det danske fodboldlandshold i dets første officielle A-landskamp nogensinde i 1908 besejrede Frankrigs B-landshold med 9-0 ved OL-turneringen i London. Hér var et dansk mandskab, der var mere end almindeligt offensivt indstillet. Et enkelt mål blev det til for den danske angriber Sophus Nielsen, men mange flere skulle følge i Danmarks næste OL-kamp, hvor Frankrigs A-landshold ventede efter et sent OL-afbud fra Böhmen.

Tre mål på seks minutter
På White City Stadium i den engelske hovedstad lynstartede danskerne med tre mål inden for kampens første seks minutter. Alle tre scoringer var signeret Sophus ’Krølben’ Nielsen, der havde fået det noget særprægede tilnavn, da han var hjulbenet på det ene ben. Måske var det hjulbenet, der gjorde Sophus Nielsen så svær at læse for de underlegne franskmænd. Allerede inden pausen havde han nettet endnu en gang, og Danmark var foran med 6-1, da første halvleg var overstået. Efter pausen kollapsede franskmændene for alvor, mens Sophus ’Krølben’ Nielsen boltrede sig som en fisk i vandet. Nul gange scorede franskmændene i anden halvleg, 11 gange kom Danmark på tavlen og danskerne endte med at vinde kampen 17-1 efter ufattelige ti scoringer af ’Krølben’. I finalen ventede England, opfinderne af fodboldsporten, og hjemmeholdet sejrede med 2-0 i London.

Mest scorende spiller i en enkelt kamp
I 1912 tangerede Gottfried Fuchs ’Krølben’s målrekord, da han tegnede sig for ti af Tysklands 16 mål i en OL-sejr over Rusland. Sophus ’Krølben’s rekord som verdenshistoriens mest scorende spiller i en enkelt landskamp kom til at stå til 38 år efter ’Krølben’s død i 1963. Rekorden blev slået af Archie Thompson, der i en VM-kvalifikationskamp for Australien nettede hele 13 gange i sejren på 31-0 over Amerikansk Samoa.Sophus ’Krølben’ Nielsen kom aldrig siden sine ti scoringer mod Frankrig i nærheden af at gentage sin bedrift fra OL i London. Da han stoppede sin A-landsholdskarriere i 1919 stod han noteret for 20 kampe og 16 mål, hvoraf de 11 altså var sat ind i hans to første kampe i rødt og hvidt.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport