Sport

1936: Nederlaget for Hitlers ariere

Jesse Owens tog fire gange guld og lukkede munden på Der Führer
Legene i 1936 var af Adolf Hitler udset til begivenheden, hvor der for alvor skulle skrues op for den nazistiske propagandamaskine. Med verdens øjne rettet mod Tyskland så Det Tredje Riges leder alle muligheder for at udstille sit lands kollektive og individuelle styrke. Det handlede om at vinde. Kun om at vinde. Føreren krævede ganske enkelt, at hans atleter ville demonstrere deres racemæssige overlegenhed.

Løfte om sejr
Diskrimination, ikke mindst over for jøder, havde spredt sig som en steppebrand over Tyskland, og denne slags diskrimination var også en del af dagligdagen for Jesse Owens, der udover at repræsentere USA også var talerør for landets største minoritetsgruppe, afroamerikanerne. Sammen med sine farvede holdkammerater rejste Owens til Tyskland på SS Manhattans tredjeklassedæk, mens de hvide ledere fra USA’s delegation lod sig transportere på samme skibs første klasse.
Allerede året før Berlin-Legene havde Jesse Owens fra Cleveland i Ohio givet løfter om, at han skulle blive en kommende olympisk mester. Under Big Ben-atletikstævnet i Ann Arbor, Michigan, satte han inden for blot én time hele tre verdensrekorder i henholdsvis længdespring, 200 meter løb samt 200 meter hækkeløb. Yderligere tangerede han verdensrekorden på 100 yards (godt 91 meter), der lød på 9,4 sekunder.

Guldmedaljer på andendagen
Jesse Owens var den perfekte atlet. Han havde masser af kræfter i den nederste del af sin krop med ben, der gik som stempler i en højpotent bilmotor, hvilket var den perfekte kombination med amerikanerens overkrop, som han var i stand til at holde fuldstændig afslappet.
Owens’ bedrifter blev grundigt beskrevet i Tyskland, og han fandt selv det tyske folk overordentligt venligt. Dog ikke de nazikontrollerede medier, der forklarede Owens’ fysiske overlegenhed med hans ’dyriske kvaliteter’. Enkelte aviser trykte sågar billeder af aber ved siden af Owens’ kontrafej.

Allerede på Legenes anden konkurrencedag, 4. august, vandt Jesse Owens sine to første guldmedaljer i Berlin. 100 meter guldet vandt han i tiden 10,3 sekunder, hvilket var en tangering af den verdensrekord, han havde sat i de indledende heats. Senere samme dag vandt han endnu en guldmedalje, da han i længdespringskonkurrencen kom ud på imponerende 8,13 meter. Næste dag snuppede Owens både guldet og verdensrekorden, da han løb på 20,7 sekunder i 200 meter finalen, inden han afsluttede sine rekordlege ved at stå øverst på podiet sammen med det amerikanske hold i fire gange 100 meter stafet

Hitlers ariere slået
I løbet af fem dage løb Owens ti gange og hoppede to gange uden at ende som andet end nummer et. Til Hitlers store fortvivlelse blev mørke Owens Legens store stjerne på bekostning af Førerens egne ariske atleter. Historien lød i mange år efter Berlin-Legene, at Hitler havde nægtet at hilse på Owens, men den udlægning nåede superatleten at afkræfte, inden han i 1980 døde af lungekræft, 66 år gammel.

- Hitler vinkede faktisk til mig en enkelt gang, forklarede Jesse Owens, 1936-Legenes allerstørste stjerne.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport