Sport

1996: Ørnen fra Herning vinder Touren

En dansk vinder af verdens største cykelløb Tour de France. Før 1990’erne lød det nogenlunde lige så sandsynligt, som at Danmark ville kunne fostre en verdensmester i alpint skiløb
Ved indgangen til det 21. århundredes sidste årti var Leif Mortensens sjetteplads på de franske landeveje opnået i 1971 stadig det bedste danske Tour de France-resultat i historien, og det vil være en tilsnigelse at påstå, at Mortensen var tæt på sejren. Mere end ti minutter var han fra podiet og helt præcist 21 minutter og 38 sekunder havde danskeren op til løbets suveræne vinder, belgiske Eddy Merckx, da feltet nåede frem til Paris.
I slutningen af 1980’erne og starten af 90’erne var der ikke meget, der tydede på, at det lige skulle være midtjyske Bjarne Riis, der ville komme til at ændre dansk Tour de France-historie for altid – på godt og ondt. Han indledte sin professionelle karriere på det mindre cykelhold Roland, Lucas og Toshiba, og fik skub i karrieren hos Castorama, hvor Riis fungerede som holdkaptajn Laurent Fignons foretrukne hjælperytter, inden han i 1992, med hjælp fra sin landsmand Rolf Sørensen, blev hentet til det italienske hold Ceramiche Ariostea.
Under sportsdirektør Giancarlo Ferretti blomstrede Bjarne Riis for alvor og sikrede sig i 1993 sensationelt den samlede femteplads i Tour de France. Undervejs vandt han etapen til Châlon-Sur-Marne, blev som den første dansker nogensinde iklædt løbets prikkede bjergtrøje og beviste yderligere, at han var i stand til at sidde sammen med de helt store klatrere på etapen til Isola 2000. Ørnen fra Herning var født.

EPO under triumfen
Året efter blev Bjarne Riis nummer 14 i den samlede stilling efter i sygdomssvækket tilstand at have tabt bunker af tid på den frygtede etape til Mont Ventoux. Men allerede i 1995 tog Ørnen revanche, da han som den første dansker endte på podiet i Paris efter sin samlede tredjeplads.
Det tyske storhold Telekom øjnede en kommende Tour-vinder i Bjarne Riis, da de hentede danskeren i begyndelsen af 1996. To etapesejre tegnede Bjarne Riis sig for undervejs mod den ultimative triumf: Den samlede sejr i verdens største cykelløb efter fem års uafbrudt Tour-dominans af det spanske kraftværk Miguel Indurain.
11 år senere røg størstedelen af glansen af den danske Tour de France-triumf. Bjarne Riis trådte 25. maj 2007 – hårdt presset af flere af sine tidligere holdkammerater fra Telekom, der gik til bekendelse og indrømmede massivt dopingsmisbrug i 1990’erne – frem og erkendte, at han havde benyttet sig af det forbudte stof EPO under sin karrieres største triumf.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport