Sport

1998: Dansk curlingfeber i Japan

De kastede med sten og fejede med koste – og holdt det halve kongerige vågne om natten, da de kæmpede om medaljer ved OL i Nagano
At fem danske kvinder udstyret med sten og koste – udøvende et spil, som de færreste danskere kendte reglerne til – kunne trække enorme seertal på de danske tv-stationer, selvom kampene blev spillet midt om natten dansk tid – den var der næppe mange, der havde set komme, da curlingpigerne drog til de Olympiske Vinterlege i Nagano.
Men det danske hold, anført af skipper Helena Blach Lavrsen og hendes karakteristiske ’wiiiii’-råb, tog nationen med storm på vejen mod den første og hidtil eneste danske Vinter-OL-medalje.

Hele Danmark fulgte med
Curlingfeberen ramte for alvor Danmark, da Japan blev besejret med 6-4 i gruppespillet og sikrede en dansk semifinale mod vores svenske naboer. Og da Sverige efter en gysersemifinale var slået med cifrene 7-5, var hele Danmark pludselig optaget af curling.
Holdet bestod udover skipper Lavrsen af Dorthe Holm, Margit Pörtner, Trine Qvist og Jane Bidstrup, og denne kvintet var hele Danmark pludselig på fornavn med. Kyndige curlingeksperter kæmpede på tv med at forklare den måbende nation, hvad spillet gik ud på, mens stenene dansede henover isen, og der blev bidt negle hjemme ved kakkelbordene.

Status som folkeeje
I finalen ventede Canada. En nation hvor curling sammen med ishockey regnes for nationalsporten, og hvor 1,5 mio. mennesker er registrerede som curlingspillere. Det gik, som det måtte gå mod de canadiske storfavoritter, som efter første ende førte med 3-0 og endte med guldmedaljerne efter samlet sejr på 7-5. Men fra den canadiske skipper Sandra Schmirler var der trøstende ord efter finalen.

- Det er muligt, I kommer fra et land med kun godt 500 registrerede curlingspillere, men I har et team, der knokler for deres sag med liv og sjæl. Derfor er de så gode, og dem skal I være stolte af, sagde Schmirler om de danske kvinder, der kunne tage fra Japan med såvel sølvmedaljer som status af folkeeje.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport