Sport

1948: Elvstrøm vinder sit første OL-guld

Hellerup-sejleren er Ridder af Dannebrog for sine bedrifter, der har gjort ham til det 20. århundredes største danske sportsmand
De fleste sejlsportseksperter er enige: Paul Elvstrøm er den største og mest alsidige sejler, verden hidtil har set. Den mureruddannede sejler var taktisk fremragende samtidig med, at han havde så meget indsigt i de forskellige bådtyper, at han med stor succes også gjorde sig som bådkonstruktør. Bådtyper som trapezjollen, kvart-ton og halv-ton er således alle blevet designet på Elvstrøms tegnebord.

Revolutionær teknik
Sejlteknisk var Paul Elvstrøm en pioner, ikke mindst inden for den særlige hængeteknik. Som den første placerede han hængestropper i bunden af sin jolle, og på den måde var han i stand til at bruge hele sin vægt til at hænge båden flad og holde den på ret kurs. Derfor kunne han – ikke mindst i hård vind – sejle væsentlig hurtigere end sine modstandere. Hængeteknikken blev jollesejladsens helt store revolution, og den kom hurtigt til at danne skole i samtlige jolleklasser.

Århundredets sportsmand
Det er især for sine indsatser ved de Olympiske Lege, at Paul Elvstrøm har gjort sig til en levende legende. I årene 1948-60 vandt han fire OL-guldmedaljer på stribe, og han deltog ved intet mindre otte Olympiske Lege. Paul Elvstrøms første OL-guldmedalje blev vundet i bådklassen firefly, mens de tre næste alle blev vundet i finnjolle. I 1984 og 1988 deltog han ved OL i henholdsvis Los Angeles og Seoul sammen med sin datter, Trine Elvstrøm.
Igennem sin karriere nåede Paul Elvstrøm udover sine fire guldmedaljer ved OL også at vinde imponerende 13 verdensmesterskaber i hele otte forskellige bådtyper, og den store medaljehøst, der for alvor bragte Danmark på verdenskortet som en af klodens mest succesfulde sejlsportsnationer, kombineret med hans mere end 40 år lange karriere på absolut topniveau, var den medvirkende årsag til, at Danmarks Idræts-Forbund ved sit 100 års jubilæum i 1996 kårede ham til det 20. århundredes største sportsmand i Danmark.

Som den første idrætsmand i Danmark blev Paul Elvstrøm i januar 1985 slået til Ridder af Dannebrog.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport