Sport

1988: Big Bens fald fra tinderne

Århundredets største sportsskandale var en realitet, da den olympiske mester i 100 meter løb blev knaldet for doping
Rivaliseringen mellem sprinterne Ben Johnson og Carl Lewis var en af de mest imødesete ved de Olympiske Lege i Seoul. Førstnævnte canadier havde i en årrække i begyndelsen af sin karriere tabt syv gange i træk mod Carl Lewis og ikke meget tydede på, at Johnson skulle være manden, der væltede den firedobbelte amerikanske OL-guldvinder fra 1984-Legene i Los Angeles af tronen som verdens hurtigste mand. Men i 1985 skete der noget: Ben Johnson besejrede Carl Lewis, og det gjorde canadieren også de næste fire gange, han løb imod sin amerikanske ærkerival. Blandt andet i VM-finalen i 1987 i Rom, da Ben Johnson blev verdensmester og samtidig med tiden 9,83 barberede en hel tiendedel af Calvin Smiths fire år gamle verdensrekord på 100 meteren.
Carl Lewis var tydeligt frustreret over, at hans tid som verdens enevældige sprintkonge tilsyneladende var forbi. Han påstod efter nederlaget i VM-finalen, at Ben Johnson havde tyvstartet, ligesom Lewis forsøgte at forklare sit nederlag med svækkelse efter en maveinfektion. Og uden at nævne navne fastslog Lewis også, at der trængte til at blive ryddet op i atletiksporten, hvor flere og flere udøvere efter amerikanerens mening benyttede sig af ulovlige, præstationsfremmende midler. Allerede i 1988 skulle det vise sig, hvor rigtig denne anklage var.

Medalje frataget Johnson
Johnson havde i hele foråret op til de imødesete Lege i sydkoreanske Seoul været plaget af skader. Da Lewis og Johnson en måneds tid før de Olympiske Lege mødte hinanden for første gang siden VM-finalen året forinden, tabte canadieren, tilmed i den skuffende tid 10,00.
Trods den øjensynlige forskel i de to sprinteres form i 1988, hvor Lewis konstant lignede den stærkeste, var det alligevel Ben Johnson, der 24. september 1988 vandt OL-guldet i 100 meter løb, ydermere i ny verdensrekordtid: 9,79.
I næsten tre dage blev canadieren hyldet som klodens største idrætsstjerne, inden resultatet af hans dopingtest forelå. Urinprøven viste spor af det ulovlige stof Stanozolol, og Ben Johnson måtte under hysterisk mediedækning flygte ud af Seoul, strippet for både sin verdensrekord og OL-guldet, der i stedet blev givet til finalens næsthurtigste, Carl Lewis.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport