Sport

1952: Unikke Lis Hartel vinder OL-sølv

Dressurrytteren, der blev ramt af polio, fik hele verden til at græde, da hun kæmpede sig tilbage til den absolutte verdenselite blot otte år efter at være blevet smittet med den livstruende sygdom
- Man kan, hvad man vil – bare man gør det, sagde Lis Hartel ofte.

Og når en kvinde med hendes livshistorie sagde sådan, blev der lyttet efter. Blandt Danmarks mange store idrætspersonligheder gennem tiderne er dressurrytteren uomtvisteligt blandt de største. To OL-sølvmedaljer, et uofficielt verdensmesterskab og syv danmarksmesterskaber på hendes cv medvirker naturligvis til hendes eftermæle som en af dansk idræts legender, men historien, der gik forud for blandt andet hendes olympiske bedrifter, er så enestående og livsbekræftende, at den for evigt vil blive husket.

Enestående comeback
Under sin graviditet i 1944 blev Lis Hartel ramt af den frygtede sygdom polio, også kaldet børnelammelse, og hun genvandt aldrig siden sin fulde førlighed. Men hun overlevede, og alene det var en bedrift. At hun så oven i købet besad så stor en fightervilje, at hun gennem benhård og smertefuld genoptræning kom til at konkurrere på eliteniveau efter sygdommen, har været medvirkende til at gøre historien om Lis til selve ’Myten Hartel’.
Otte år efter at være blevet smittet med polio kunne hun lade sig hylde som olympisk sølvmedaljevinder i finske Helsinki. Billederne af og historien om Lis Hartels enestående comeback til sporten i almindelighed og til livet i særdeleshed gik verden rundt, og der blev grædt mange tårer over den ekstremt rørende historie.

Olympisk medalje
Fire år senere, ved de olympiske ridekonkurrencer i Stockholm vandt Lis Hartel endnu en gang sølv, og endnu en gang skete det på ryggen af hesten Jubilee, som også havde været med til at hente sølvet i Helsinki. Legene i Finland var i øvrigt de første, hvor kvinder havde lov til at deltage i ridekonkurrencerne, og Lis Hartel var således den første kvindelige rytter til at vinde en medalje i den olympiske historie.
I årene efter sine olympiske triumfer rejste Lis Hartel verden rundt for gennem rideopvisninger at samle penge ind til Poliofonden.
I 1994 blev hun som den første skandinav nogensinde optaget i ’The International Women’s Sports Hall of Fame’ i USA, og seks år senere blev hun udnævnt til Ridder af Dannebrog. Lis Hartel døde 12. februar 2009, 87 år gammel.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport