2012: Guldriks dobbelttriumf

Danmark havde aldrig vundet noget som helst i herrehåndbold – så kom Ulrik Wilbek til og ændrede historien
Historien om det danske herrelandshold i håndbold er historien om en lang rutsjebanetur siden holdets første landskamp i 1934.
Håndbold er et dansk spil, opfundet af oberstløjtnant Holger Nielsen, der i 1906 udgav et regelsæt for sporten, og Danmark har da også været en magtfaktor på den internationale håndboldscene igennem det meste af historien. Ofte har det dog været det danske kvindelandshold, der har stået for de store bedrifter og har hevet medaljer hjem på stribe, ikke mindst OL-guldet, som kvinderne sikrede sig tre gange på stribe i årene 1996 til 2004.

Ensom sølvmedajle
I mange år stod en enkelt dansk VM-sølvmedalje fra herreslutrunden i 1967 og kedede sig mutters alene. Ganske vist fik Danmark et såkaldt guldalderhold i 1970’erne og 80’erne, men ’bolsjedrengene’ med spillere som Morten Stig Christensen, Erik Veje Rasmussen, Mogens Jeppesen og Anders Dahl Nielsen nåede bare aldrig til tops i de internationale turneringer, hvor det tre gange på stribe – VM i 1978, VM 1982 og OL 1984 – blev til pæne, men alligevel ubrugelige fjerdepladser.

VM-medalje
I 2002 lykkedes det endelig for et dansk herrehåndboldlandshold at bryde medaljedødvandet, da holdet sikrede sig EM-bronzemedaljerne. Tre gange i træk blev det til tredjepladser ved europamesterskaberne, den seneste under ledelse af Ulrik Wilbek, der efter EM-, VM- og OL-guld med kvindelandsholdet havde overtaget herrerne i 2005.
I 2007 førte Wilbek sit voldsomt talentfulde mandskab – med spillere som Kasper Hvidt, Joachim Boldsen og Lars Christiansen – frem til den første VM-medalje på herresiden i 40 år, da det blev til bronze ved mesterskaberne i Tyskland, inden holdet kulminerede året efter. Ved europamesterskaberne i Norge strøg Dannebrog til tops for første gang nogensinde ved et stort internationalt mesterskab.

Generationsskifte
De kommende år gennemgik herrelandsholdet et generationsskifte, men de nye, der tog over – Mikkel Hansen og målmand Niklas Landin som de mest markante – viste sig at være fuldgode erstatninger. Danskerne tabte VM-finalen 2011 til Frankrig efter forlænget spilletid, inden der om Ulrik Wilbek blev skrevet endnu et imponerende kapitel i historien om alle tiders mest succesrige landstræner på den internationale håndboldscene, da hans mandskab for anden gang vandt EM, denne gang afholdt i Serbien.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen