1958: 17-årige Pelé sikrer Brasiliens første VM-guld

Pelé fik sit helt store gemmebrud ved fodboldslutrunden i Sverige – 12 år senere kunne han kalde sig tredobbelt verdensmester
Edson Arantes do Nascimento – bedre kendt som Pelé – debuterede på det brasilianske fodboldlandshold i 1957, da han var blot 16 år og ni måneder gammel. Selve debutkampen gik ikke så godt for Brasilien, der tabte med 2-1 til ærkerivalerne fra Argentina. Men teenagesensationen Pelé kunne alligevel glæde sig over personlig succes, da han scorede det enlige brasilianske mål i venskabskampen. Da han indstillede sin landsholdskarriere 14 år senere, var verdens, måske, bedste fodboldspiller gennem tiderne noteret for yderligere 76 landskampmål.

Mislykket guldmission
Brasiliansk landsholdsfodbold før Pelé var én, lang lidelseshistorie om et hold, der blev betragtet som det bedste i verden, men som altid fejlede, når det gjaldt. Værst gik det i 1950 ved VM-slutrunden hjemme i Brasilien. Den slutrunde er stadig et nationalt traume i det store sydamerikanske land hér mere end 60 år senere. Brasilien mødte Uruguay i den afgørende kamp i finaleslutspillet, og ville kunne kalde sig verdensmester med blot uafgjort, men for øjnene af næsten 200.000 brasilianere scorede Alcides Ghiggia til uruguayansk 2-1-føring 11 minutter før slutfløjtet på Maracanã i Rio de Janeiro. Endnu en gang var guldmissionen mislykket for brasilianerne, der måtte vente fra den første VM-slutrunde i 1930 og helt hen til verdensmesterskaberne i 1958, før nationen endelig kunne bryde ud i guldjubel.

Yngste målscorer ved VM-slutrunde
Brasilianerne gik videre fra den indledende runde uden at lukke mål ind efter sejre over Østrig og Sovjetunionen og uafgjort mod England. I kvartfinalen vandt Brasilien 1-0 over Wales og kampens enlige målskytte, Pelé, blev med sine blot 17 år og 239 dage historiens yngste til at score ved en VM-slutrunde. Fem dage senere vandt Brasilien 5-2 over Frankrig efter en forrygende semifinale, der gjorde Pelé til historiens yngste hattrickhelt ved en VM-slutrunde.
Pelé var taget med til slutrunden i Sverige som en slags udviklingsspiller, men kom til at spille en hovedrolle. Ikke mindst i finalen, da sydamerikanerne besejrede værtsnationen med 5-2. To mål scorede den brasilianske teenager, og selv modstanderne måtte overgive sig til fænomenet Pelé.

Tre gange verdensmester
- Jeg skal være ærlig og sige, at da Pelé scorede Brasiliens femte mål i finalen, havde jeg mest lyst til at klappe ad ham, sagde den svenske midtbanespiller Sigvard Parling efterfølgende.

Da VM-finalens dommer, franske Maurice Guigue, fløjtede kampen af, brød Pelé sammen i tårer og kollapsede nærmest på banen.
Den vilde VM-jubel fik Pelé lov til at opleve to gange yderligere i sin imponerende karriere. I 1962 forsvarede Brasilien verdensmesterskabet, og Pelé fik da også en guldmedalje, selvom han var udgået af turneringen med en skade allerede efter brasilianernes anden kamp. I 1970 blev Pelé verdensmester for tredje gang, da han førte et af fodboldhistoriens bedste mandskaber – hvis ikke det bedste – til VM-guldet i Mexico.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen