Sport

1969: Kannibalen vinder Tour'en

Det belgiske cykelfænomen Eddy Merckx er historiens mest vindende cykerytter
Bernard Hinault vandt Tour de France fem gange. Det samme gjorde Jacques Anquetil. Og Miguel Indurain vandt oven i købet fem gange på stribe, mens amerikanske Lance Armstrong stod øverst på podiet syv år i træk, fra 1999 til 2005. Alligevel kan ingen af de nævnte cykellegender tilnærmelsesvis hævde, at de er historiens mest succesfulde cykelrytter. Den ære må tilfalde Eddy Merckx.

Han fik i sin professionelle karriere, der strakte sig fra 1965 til 1978, tilnavnet ’Kannibalen’. Og det var der en særdeles god grund til, for belgieren åd så at sige sine modstandere, når han stillede til start. I alt 435 løb vandt Merckx i sin karriere, heriblandt Tour de France fem gange, Giro d’Italia fem gange og Vuelta a España en enkelt gang.

Tåler ingen sammenligning
I 1969, da han vandt Tour de France for første gang, sikrede Merckx sig ikke blot løbets gule trøje for den samlede sejr, han endte også øverst i konkurrencen om den prikkede bjergtrøje og den grønne pointtrøje. Rent bord i både det samlede klassement samt i bjerg- og pointkonkurrencen. Den bedrift har ingen rytter hverken før eller siden 1969-udgaven af verdens mest berømte cykelløb formået at kopiere.
I nyere Tour de France-historie har der været en tendens til, at løbets førende rytter, den gule trøje, først og fremmest passede på sig selv og sin status i klassementet, men den trend var ikke slået igennem, da Merckx dominerede feltet. Belgieren gik efter alle de etapesejre, som det overhovedet var muligt at køre ind undervejs mod målet i Paris. I løbets 1970-udgave ’nøjedes’ Merckx med at vinde det samlede klassement og bjergtrøjen, mens holdkammeraten Walter Godefroot allernådigst fik lov til at snuppe pointtrøjen. Til gengæld viste Merckx ingen nåde på de enkelte etaper det år. Han vandt imponerende otte Tour-etaper i 1970, hvilket også er en præstation, som kun to andre Tour-ryttere har tangeret gennem tiderne – Charles Pélssier i 1930 og Freddy Maertens i 1976

Stabil endagsrytter
Udover sine 11 samlede sejre i Grand Tour-løbene – Tour’en, Giro’en og Vuelta’en – var Eddy Merckx også en ganske stabil endagsrytter i klassikerløbene. For nu at udtrykke det mildt. To gange vandt han Flandern Rundt, tre gange Paris-Roubaix, fem gange Liège-Bastogne-Liège, to gange Lombardiet Rundt, to gange Amstel Gold Race, tre gange La Flèche Wallonne, tre gange Gent-Wevelgem og en enkelt gang Paris-Bruxelles. Og, nå ja, så stod han også lige øverst på podiet beskedne syv gange efter klassikeren Milano-Sanremo!

kommentarer
Vis kommentarer
Sport