Sport

1977: Lille Allan bli’r Europas bedste

165 centimeter teknisk geni fra Vejle gav baghjul til Kevin Keegan, Michel Platini og co.
- Jeg anede ikke, at vi også havde en børnehave, skal den vesttyske superstjerne Günter Netzer have sagt, da han første gang så cheftræner Hennes Weisweilers seneste indkøb i Borussia Mönchengladbachs omklædningsrum.

Bemærkningen blev fulgt af et henkastet og hånligt blik mod en lillebitte dansker, der må have følt sig som i Helvede, da han trådte ind i den rå og rendyrkede fuldtidsprofessionelle fodboldverden.

Sidenhen var der ikke så mange, der talte hånligt om Allan Simonsen. Han havde ganske vist overordentligt svært ved at kæmpe sig på holdet i sine to første år i Gladbach, men da Hennes Weisweiler først gav vejlenseren regulære chancer på sit hold, måtte først Gladbach’erne, siden hele Vesttyskland og endelig det samlede Europa overgive sig til en af de største tekniske begavelser i historien.
Simonsens personlige pokalskab var allerede godt fyldt op, da han forlod Danmark i slutningen af 1972. Året forinden var han blevet dansk mester med østjyderne og i afskedssæsonen blev det til en double-triumf for de rødblusede vejlensere. Ved OL i München i sommeren 1972 havde lille Allan været en af Danmarks absolut bedste og imponerede stort ved blandt andet at score – på hovedstød, endda – mod de brasilianske storfavoritter i den danske 3-2-sejr.

Mesterskabssejre på stribe
Allerede året efter sin ankomst til Vesttyskland var Allan Simonsen med til at vinde den tyske pokalturnering, men der skulle gå yderligere et par år, før Borussia Mönchengladbachs fænomenale 70’er-mandskab for alvor foldede sig ud. I perioden 1975-77 vandt klubben tre vesttyske mesterskaber på stribe, og Simonsen blev i alle tre sæsoner valgt til årets hold i Bundesligaen. I 1977 formåede Gladbach at spille sig frem til finalen i datidens Champions League, Europa Cup’en for Mesterhold. I slutkampen, der blev spillet på Stadio Olimpico i Rom, ventede mægtige Liverpool med en anden af 70’ernes største teknikere, Kevin Keegan. Englænderen kunne smile bredest efter finalen, som Liverpool vandt 3-1, men Allan Simonsen kunne samtidig forlade grønsværen med en behagelig fornemmelse, da han med et af karrierens smukkeste mål havde sørget for vesttyskernes 1-1-mål.

Finalemål i alle europæiske klubturneringer
I slutningen af året lykkedes det den danske verdensstjerne at tage sin egen personlige hævn over Kevin Keegan, da Allan Simonsen, som den første – og hidtil eneste – skandinav blev kåret til Europas bedste fodboldspiller med tre points forspring til Keegan.
I sommeren 1979 købte FC Barcelona Allan Simonsen for den gigantiske sum af 13 mio. kroner, og danskeren leverede varen i sine 163 kampe for Barcelona. 55 gange scorede Simonsen for catalonierne, inden han i 1982 blev til overs, da Barcelona købte Diego Maradona.
Efter et kort ophold i engelske Charlton returnerede Simonsen til Vejle Boldklub. Her leverede han fortsat på ypperste niveau, hvilket resulterede i, at han i 1983 – som Vejle-spiller – ganske sensationelt, men ikke desto mindre fortjent, endte som nummer tre i afstemningen om Europas bedste fodboldspiller.
Allan Simonsen afsluttede sin aktive karriere i 1989, og kan i dag bryste sig af at være den eneste fodboldspiller, der har formået at score finalemål i alle tre europæiske klubturneringer: UEFA Cup’en, Pokalvindernes Europa Cup og Europa Cup’en for Mesterhold.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport