Sport

1987: Skagboere leverer pokalchok

Landets nordligste fodboldklub skrev dansk fodboldhistorie i påsken 1987
At Jyllandsserieholdet fra Skagen Idræts Klub i Landspokalturneringen 1986/87 var i stand til at slå Danmarksseriemandskabet fra Jyderup ud, blev betegnet som en stor overraskelse. At det lykkedes nordjyderne at slå B1903 – klubben hvis licens FC København i dag spiller på – ud i næste runde af turneringen, var en regulær sensation. Og da det så også lykkedes skagboerne at eliminere selveste Brøndby i 1/8-finalerne, var der ikke flere dækkende tillægsord tilbage i det danske sprog.

Megasensation var langtfra dækkende for, hvad det var, Skagen-spillere leverede, dengang de satte deres klub, by og region på fodboldlandkortet. Under alle omstændigheder kan ingen være uenige i, at nordjydernes Skærtorsdag-sejr over Brøndby i 1987 – på Brøndby Stadion, oven i købet – er den største overraskelse i Landspokalturneringens nu 57-årige historie.

Fuldblodsamatørernes sejr
Det fuldtidsprofessionelle hjemmehold stillede med blandt andre de kommende europamestre Peter Schmeichel, Lars Olsen, Kent Nielsen og John ’Faxe’ Jensen. Fuldblodsamatørerne fra Nordjylland benyttede sig i kampen på Brøndby Stadion af en slagter, en elektriker, en truckfører, en revisor, to tømrere, en murer, en specialarbejder, en ekspedient, en vognmand, to studerende og en radio- og tv-forhandler.

Sidstnævnte, målmanden Jens Gram blev Danmarksberømt i nogle måneder, da han efter den uafgjorte 1/8-finale – 2-2 endte det efter forlænget spilletid – snuppede straffesparkene fra både Ole Madsen og John 'Faxe’ Jensen. Da keeperen også havde været straffesparkshelt i kampen mod B1903, var det naturligt, at Jens Gram pludselig var Skagens mest berømte mand. Også mere berømt end den idylliske bys populære slagter Jens Munch, der i forlængelse af den vanvittige pokalvirak måtte høre sig omtalt som Jens Kilogram.
Alle eventyr får en ende. Det gjorde Skagens hærgen i Landspokalturneringen også, for i kvartfinalen mod et andet landsbyhold, 1. divisionstropperne fra sydsjællandske Herfølge, tabte skagboerne med 4-0. 3800 tilskuere var med til at sætte tilskuerrekord på Skagen Stadion ved den lejlighed. Otte år senere blev rekorden slået, da hele 5200 tilskuere strømmede til Skagens IK’s 50 års jubilæumskamp, hvor de danske EM-helte fra 1992 kiggede forbi, heriblandt flere af de Brøndby-spillere, der havde været med til at tabe til Skagen 16. april 1987.

kommentarer
Vis kommentarer
Sport