1848: Minus 273,15 grader - så bliver det ikke koldere

Det kan til tider føles uendeligt koldt. Men der er en grænse for kulden - Minus 273,15 grader celsius

Der er en endelig grænse for hvor koldt det kan blive, og den hedder minus 273,15 grader celsius. Her stopper atomerne i et givent materiale simpelthen med at bevæge sig.

Når kaffen bliver kold - rigtig kold - i minus 46 grader(Video: YouTube)

Lord Kelvin står bag en anden temperaturskala end den vi almindeligvis kender. På hans skala svarer 0 grader nemlig til minus 273,15 grader celsius. Det man i dag kalder det absolutte nulpunkt.

Opkaldt efter flod
Lord Kelvin hed faktisk noget andet, nemlig William Thomson. Da han blev adlet, fik han navnet Lord Kelvin - efter en flod, der løb nær hans laboratorium. I 1848 ønskede Kelvin en absolut temperaturskala, der ikke var defineret ved hvornår vand fryser til is, navnlig 0 grader celcius.
Dog var det allerede i 1699, at den franske fysiker Guillaume Amontons konstaterede, at luftarter ændrer volumen ved forskellige temperaturer. Amontons mente, at der eksisterede et absolut nulpunkt. En temperatur, hvor luften simpelthen ikke kunne trække sig mere sammen. Lang tid efter var det Lord Kelvin, der fandt den specifikke forklaring. Molekylers bevægelse aftager med temperaturen.

Det absolutte nulpunkt kan derfor defineres som en tilstand, hvor alle molekylære bevægelser i materialet er ophørt.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen