1482: Leonardos hest: Formen skudt i smadder

Leonardo Da Vinci fik til opgave at skabe verdens største rytterstatue. Det lykkedes aldrig - bronzen blev i stedet brugt til våben





I 1482 får Leonardo Da Vinci en opgave af Hertug Milan Ludovico il Moro: Han skulle lave den største rytterstatue nogensinde, et monoment over hertugens far, Francesco. Leonardo studerede, tegnede og opfandt en række helt nye støbeteknikker for at kunne lave hesten, der altså var tænkt til at blive 7,3 meter høj.



Discovery Channel Video provided by Discovery Channel


Han havde blandt andet udtænkt et system, hvor han brugte små mængder sprængstoffer i støberør, der detonerede når formen var fuld!
Men da Frankrig invaderede Milano i 1499 var det fuldt stop for projekt kæmpehest: De 70 ton bronze, der skulle have været brugt til hesten, blev i stedet brugt til at støbe våben. Der kunne bruges mod franskmændene.
Da Franskmændene havde indtaget Milano, blev Leonardo i byen. Lige til den dag, han en morgen så franske bueskytter anvende bruge ler modellen af heste-statuen, kaldet 'Gran Cavallo' - den store hest - som øvelsesmål.
Først da fik han nok og stak af.

Genskabt
Leonardo da Vinci fik aldrig færdiggjort sin opgave og gennem mange år, regnede man det for et umuligt projekt. Men videnskabsfolk, der har genskabt hans forme og afprøvet hans teknikker i dag, mener godt det kunne have ladet sig gøre.
Hesten er i øvrigt blevet bygget, sågar i to eksemplarer: I dag står der en kopi i både Milano og Michigan.

kommentarer
Vis kommentarer
Videnskab