399 f.v.t.: Befriet fra indespærring i hule: Flygter tilbage i mørket

Mennesket er som fanger i en hule. Platon beskrev menneskets grundvilkår i sin hulelignelse

- Vi mennesker er som fanger i en hule, lænkede til en klippevæg, som er det eneste de kan se. Udenfor hulen står solen op og går ned igen. Men fangerne i hulen ser kun skyggerne. Slippes de fri, vil de blive blændet af lys og løbe tilbage i mørket. Sådan beskrev filosoffen Platon menneskets grundvilkår i sin hulelignelse.Discovery ChannelVideo provided by Discovery Channel


- Min drøm er, som det forekommer mig, at den sidste ting, man kan forstå, og som sjældent bliver forstået, er ideen om det gode. Når den er forstået, tvinger den os til konklusionen, at dette i sandhed er årsagen til alle ting, til alt som er rigtigt og smukt, som føder den synlige verdens lys, som er lysets oprindelse, og som selv er den ægte kilde til sandhed og fornuft i den forståelige verden, skrev han.

Men historien handlede ikke kun om menneskets grundvilkår, den var også et forsvar for Platons læremester, Sokrates, der blev dømt til døden af det græske styre.

Demokrati: Nej tak!
Styret var demokrati og det var en styreform som Platon ikke brød sig om. Platon yndede at beskrive demokratiet som en skib, hvor besætningen har begået mytteri og nu sejler hid og did, uden kurs.

- Mens han stadig blinker i tusmørket, og før han er blevet tilstrækkeligt tilpasset til det omgivende mørke, er han tvunget til i retssale eller andre steder at drøfte retfærdighedens skygger eller de billeder, som kaster skyggerne, og til at føre diskussioner om opfattelsen af disse ting i sindet hos nogle, som aldrig har set selve retfærdigheden, fortsatte Platon i sin egen fortolkning af hule-lignelsen, hvor han endnu engang slog ud efter det græske demokratis behandling af Sokrates.

Drak gift
Demokratiet blev genindført i Athen i 403 f.Kr. og kun 4 år senere, i 399 f.Kr. blev den 70-årige Sokrates stillet for retten, anklaget for blasfemi og for at forføre ungdommen. Sokrates filosofiske virke bestod i at tale med folk, han gik rundt i gaderne og havde samtaler og levede af små gaver fra de, der fulgte ham.
Han blev ført frem for en forsamling på 501 borgere, som efter at have hørt først på anklageren og så på forsvareren, fandt ham skyldig med 280 stemmer mod 221.
Sokrates udførte selv sin dødsdom ved at drikke gift.
Sokrates var filosof, men har aldrig skrevet noget selv, hans værk og tanker lever gennem Platons skrifter, der i Sokrates ånd har karakter af dialoger. Platons hovedværk hed 'Staten'. I denne dialog skitserer Platon, hvad der formentlig er den første utopi og politiske filosofi. I Platons idealstat er der ikke demokrati. Verden burde ledes af filosof-konger, mente han, mennesker, der kunne holde lyset udenfor hulen ud og vejlede fangerne i grotten.
Hans styreform vandt ikke indpas. Demokratiet vandt.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen