1323 f.v.t.: Konge offer for søskendesex?

Tutankhamun var Egyptens konge fra han var ni til han blev 18. Hans død har bragt mange historier med sig - blandt andet, at han var offer for en række gen-defekter, der skyldtes, at hans far fik ham med sin søster

Gennem mange år har forskere forsøgt at løse gåde om Tutankhamuns død som 18-årig. Hidtil har man baseret forklaringerne på hans mumies tilstand, og indtil fornylig mente man, at Tutankhamun, også kaldet børnekongen, døde af et slag mod hovedet eller sågar et brækket ben.Discovery ChannelVideo provided by Discovery Channel


CT-scanning
Men i 2005 begyndte tyske forskere at CT-scanne Tutankhamun og de kunne ikke finde nogen hovedskader. Og så fortsatte man med at lave DNA-test. Ikke kun på børnekongen, men også på hans slægtninge. Og i jagten på en dødsårsag fandt de helt andre ting:
Ret hurtigt beviste man hvem børnekongens far var, nemlig Akhentaten, hans forgænger som konge. Men Tutankhamuns mor var ikke en af Akhentatens mange koner: Det var en af faderens fem søstre, fandt de tyske videnskabsmænd ud af i 2008.

Knoglesygdom
Hermed kunne man forklare en knoglesygdom, han tydeligvis havde også havde lidt under - den skyldes nemlig gen-fejl og opstår, når nære slægtninge får børn sammen.
Det kan dog ikke kun være knoglesygdommen, der slog børnekongen ihjel: Videnskabsmændene fandt også gennem DNA-analyser beviser på, at han har lidt af en type malaria, der ødelægger immunforsvaret, og sammen med en infektion, f.eks. fra det brækkede ben han havde, kunne den have været dødelig.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen