2011: Den allersidste rumfærge

Den 8. juli 2011 steg rumfærgen Atlantis til himmels fra NASA's Kennedy Space Center i Florida. Det var den sidste flyvning - enden på 30 år med rumfærger

Med Atlantis-missionen med navnet 'STS-135' lukkede den amerikanske regering og NASA endegyldigt ned for rumfærgeprogrammet. Fremover skal amerikanske satellitter og astronauter til den internationale rumstation, ISS, sendes op med kommercielle, primært russiske raketter. Rumfærgerne er blevet for dyre. Og der er ikke nogen umiddelbare amerikanske alternativer lige om hjørnet.

Historien om rumfærgen (video: YouTube/NASA)

Tusindvis af NASA medarbejdere kiggede derfor ekstra langt efter Atlantis den 8. juli. Mange af dem blev fyret, da programmet lukkede.
Der vil stadig være en enkelt rumfærge i en slags nøddrift: Den tilhører nemlig det amerikanske militær og skal holde styr på deres satellitter.

Hvad med rumprogrammet?
- Vi har et rumprogram. Vi har et budget. Vi har støtte. Vi har et mål, sagde NASA-administrator Lori Garver ganske vist optimistisk, da Atlantis gik op, men der var ikke mange, der troede hende.

Bob Crippen, kaptajn på den allerførste rumfærgemission, STS-1 i 1981 havde ikke den store tillid til fremtiden for rumfærgerne:

- Jeg har aldrig før set NASA så ’screwed up’, som de er lige nu. De aner ikke, hvor de er på vej hen, sagde han til Washington Post i forbindelse med opsendelsen af Atlantis.

To ulykker
Det blev til i alt 135 missioner med de fem rumfærger Atlantis, Challenger, Columbia, Discovery og Endeavour på 30 år - to af dem gik galt: I 1986 eksploderede Challenger 73 sekunder efter affyring. Og i 2003 gik Colombia itu på vej ind i jordens atmosfære. Begge uheld var fatale for besætningen.

Atlantis landede sikkert torsdag 21. juli 2011 på Kennedy Space Center i Florida, 30 år efter projektets første rumflyvning d. 12. april, 1981.

kommentarer
Vis kommentarer
Videnskab